Het KMO IT-project van de Vlaamse Overheid om bedrijven in contact te brengen met IT wordt stopgezet in zijn huidige vorm. De betrokken medewerkers moeten op zoek naar een andere job. De KMO met vragen rond IT blijft verweesd achter. Tijdelijk Onder het label KMO-IT bundelde het Agentschap Ondernemen alle projecten van de Vlaamse overheid […]


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Het KMO IT-project van de Vlaamse Overheid om bedrijven in contact te brengen met IT wordt stopgezet in zijn huidige vorm. De betrokken medewerkers moeten op zoek naar een andere job. De KMO met vragen rond IT blijft verweesd achter.

Tijdelijk

Onder het label KMO-IT bundelde het Agentschap Ondernemen alle projecten van de Vlaamse overheid om KMO’s te versterken dankzij IT. Hiervoor fungeerde KMO-IT als toegangspoort van al die initiatieven. Het label KMO IT op zich blijft bestaan en zal fungeren onder de koepel van het Agentschap Ondernemen

Maar of het in de praktijk nog dezelfde toegangspoort zal zijn, valt ten zeerste te betwijfelen. “KMO IT was een tijdelijke omkadering. Dat wist iedereen op voorhand. Dus het was al van in het begin duidelijk dat het rond deze periode zou stopgezet worden”, stelt Piet Desiere van het Agentschap Ondernemen. Het hele project valt nu onder de koepel ‘Nieuw Industrieel Beleid’, een ander initiatief van de Vlaamse Regering.

Ingrijpend

De populaire seminaries die KMO IT organiseerde worden afgebouwd. Een vijftal personeelsleden, betrokken bij het project, moeten vertrekken. Het KMO IT team met een vijftal personeelsleden wordt ontbonden. Ook al werd er in de meer dan tien jaar lange geschiedenis wat aan het concept van KMO-ITgesleuteld, nooit was de ingreep in die tijd zo ingrijpend als nu. Voor een gelijkaardig initiatief blijkt  geen budget meer ter beschikking.

Focus weg

Voor een min of meer alleenstaand KMO IT project en team blijkt dus geen plaats meer. “Dat is erg jammer”, zegt een betrokkene. “IT valt nu dan wel onder een bredere paraplu, maar de focus en het gezicht is weg. Zal een KMO nog wel zijn weg vinden in die doolhof als hij bepaalde wensen of vragen heeft rond IT?”

In het zuiden van het land blijven blijft die onafhankelijke benadering voorlopig wel nog bestaan. In Wallonië is het AWT (Agence Wallonne des Télécommunications) al jarenlang het aanspreekpunt voor Waalse bedrijven en hun IT- en internetplannen.