Nieuws

VIA maakt mini-pc met Android voor 49 dollar

VIA Technologies heeft een moederbord gebouwd waarop Android al is voorgeïnstalleerd. Het moederbord vormt de basis van een zelf te bouwen Android pc (APC) waar feitelijk alleen nog keyboard, muis en beeldscherm op aangesloten hoeft te worden.

Het Android-moederbordje van VIA, de WM8750, is 170x85mm groot en daarmee nog niet de helft van een mini-itx moederbord, meldt vr-zone. Het kan altijd kleinder natuurlijk zoals de Cotton Candy usb-stick maar dit bordje is dan ook bedoeld voor in een desktop-systeem en vergelijkbaar met de Raspberry Pi. Het WM8750 moederbordje biedt, naast de 800Mhz ARM-processor, 512MB DDR2 en 2GB flash-geheugen voor het besturingssysteem Android 2.3. On-board audio en 10/100Mbps netwerk ontbreken natuurlijk ook niet. Volgens een bron tegenover VR-zone zou het om gigabit gaan maar het persbericht spreekt over een 10/100mbps snelheid. Gezien de prijs van het bordje lijkt dat ook aannemelijker.

Android mini-pc: 720P en maximaal 13,5 watt verbruik
Niet super krachtig maar genoeg kracht om 1080p video te kunnen decoderen. De maximale output is echter 720P dus als mediacenter misschien toch minder geschikt. Jammer want het beschikt naast een D-sub ook over een hdmi-aansluiting. Ook het energieverbruik van de meegeleverde 15watt (12 volt) voeding is gunstig; in standby stand verbruikt het moederbordje slechts 4watt (maximaal 13,5watt) volgens een test van VR-zone.

[related_article id=”152275″]


APC: Aansluitingen en compatibiliteit
Aansluitingen voor sata-harde schijven biedt het niet, opslag kan via een microSD kaartje. Ook bevat het vier usb 2.0-aansluitingen en VIA werkt er aan het vergroten van de compatibiliteit met apparten als usb wifi-dongles.


Prijs en beschikbaarheid Android-moederbord
Het moederbordje staat gepland voor juli en zal 49 dollar kosten. Het zou prima passen in het Android@home-concept van Google.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business