Datang bezit 4e Belgische 4G-licentie

De 4G-licentie die in november werd geveild aan BUCD, moet de Chinezen toegang geven tot de Belgische telecommarkt.

Toen de vier 4G-licenties werden geveild eind vorig jaar was er één onbekende op de lijst: BUCD. Op het moment van de veiling was enkel bekend dat er ‘een Aziatische partner’ achter het bedrijf zat.

Volgens Datanews is nu duidelijk dat het om Datang Telecom International gaat. De site schrijft dat Xue Qun, voorzitter van het bedrijf, nu ook zaakvoerder is van BUCD.

Dat bedrijf kan op zijn beurt de deur openen voor China Mobile. Die laatste heeft immers een samenwerking met Datang en zou graag de mede door Datang ontwikkelde netwerktechnologie TD-LTE uitrollen in andere landen. Bronnen van Datanews sluiten zelfs niet uit dat het China Mobile zelf is dat actief wil worden in België.

TD-LTE staat voor Time-Division Long-Term Evolution en is een Chinese 4G-variant. Ook Huawei en ZTE maar ook niet-Chinese bedrijven zoals Qualcomm en Nokia Siemens Networks werkten mee aan de technologie.

Geheimzinnig
BUCD profileerde zich al eerder als een geheimzinnige partij. Onze redactie sprak in november met een van de toenmalige vennoten Filip Buerms. Hij verklaarde toen dat het sowieso de bedoeling was om in eerste instantie contacten te leggen bij het BIPT en mee te dingen naar een 4G-licentie.

Nadien zouden de aandelen worden verkocht aan de Chinese partner in kwestie, wat nu Datang blijkt te zijn. Het Chinese telecombedrijf betaalde (via BUCD) in totaal 22,5 miljoen euro voor een blok van 45 MHz.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business