Een gratis app toont aan hoe moeilijk het is te domineren op het Android-platform. Google wijzigt mogelijk zijn beleid om deze fragmentatie tegen te gaan. Hoewel Open Signal Maps (OSM) als belangrijkste doel heeft te tonen waar smartphonegebruikers de beste of slechtste 3G-ontvangst hebben, registreerden de makers van de gratis apps ook andere waardevolle informatie. […]

Advertentie

Een gratis app toont aan hoe moeilijk het is te domineren op het Android-platform. Google wijzigt mogelijk zijn beleid om deze fragmentatie tegen te gaan.

Hoewel Open Signal Maps (OSM) als belangrijkste doel heeft te tonen waar smartphonegebruikers de beste of slechtste 3G-ontvangst hebben, registreerden de makers van de gratis apps ook andere waardevolle informatie. Het heeft in de afgelopen zes maanden krap 700.000 toestellen geregistreerd over de hele wereld en die in een grafisch overzicht gestoken. Daarin valt goed te zien hoe verdeeld het Android-platform wel niet is.

De Samsung Galaxy-reeks, en dan vooral de Galaxy S II, komt naar voren als meest dominante toestel op het Android-platform. Pas ver daarachter komt de oudere HTC Desire, waarna de fragmentatie in snel tempo toeneemt.

Credit: Open Signal Maps

Dat wordt vooral veroorzaakt door de circa 1.300 toestellen die maar een keer in de telling voorkomen, zoals de Hongaarse Concorde Tab of de Spaanse Energy Tablet i724. OSM telde liefst 599 verschillende merken en dat uit zich ook in een grote verscheidenheid aan schermafmetingen.

Credit: Open Signal Maps

Meer fragmentatie
Ook als je kijkt naar de geregistreerde Android-versies van de toestellen, komt hetzelfde beeld terug. Omdat de appmakers een jaar geleden dezelfde metingen deden, kunnen ze bevestigen dat de fragmentatie op OS-niveau zelfs is toegenomen. Terwijl negentig procent van de getelde toestellen vorig jaar nog draaide op  Android 2.3 (Gingerbread) en Android 2.2 (Froyo) nemen zij nu nog driekwart van het totaal voor hun rekening.  Dat heeft vooral te maken met de groeiende verspreiding van toestellen met Android 4.0 (Ice Cream Sandwich).

De grote verscheidenheid aan toestellen, schermgroottes en versies is een duidelijk teken van de stijgende populariteit van Android. Ontwikkelaars hebben echter steeds grotere problemen om apps te ontwikkelen die kunnen draaien op de overvloed aan tablets en smartphones.

Strakkere controle
Google lijkt daarom van plan de teugels strakker aan te trekken. Volgens de Wall Street Journal gaat het vanaf nu tot vijf telefoonmakers vroege toegang geven tot nieuwe Android-versies, wat moet leiden tot een serie Nexus-toestellen. Het zou deze toestellen ook direct aan de consument gaan verkopen, in plaats van deze exclusief te slijten via telecomaanbieders.

Volgens de krant zou Google zo ongerustheid bij zijn Android-partners over de voorkeurspositie van Motorola de kop willen indrukken, maar ook proberen om de nieuwste versie (Jelly Bean) van zijn mobile platform bij de consument te krijgen.

Telecomoperatoren stoppen vaak hun eigen apps bovenop Android-toestellen, treuzelen met updates voor het besturingssysteem en blokkeren in sommige gevallen bepaalde apps. Met deze zet zou Google meer toe willen naar een uniforme Android-ervaring, die beter aansluit bij het concurrerende Apple.
 

Advertentie