Nieuws

Mede-oprichter Facebook ontduikt belastingen

Eduardo Saverin, een mede-oprichter van Facebook, geeft zijn Amerikaanse nationaliteit op om een fikse belastingaanslag te vermijden bij de beursgang van de netwerksite.

Saverin, die sinds 2009 inwoner is van Singapore, gaf zijn Amerikaanse paspoort vorig jaar september al op, maar de Amerikaanse belastingdienst maakte zijn beslissing pas eind vorige maand bekend toen het een lijst publiceerde van inwoners die hun staatsburgerschap wilden opgeven.

Omdat de man zo’n vier procent van de totale aandelenportefeuille bezit, kan deze beslissing hem op de lange termijn honderden miljoenen voordeel opleveren.

Exit-tax
Bij zijn vertrek naar Singapore moet Saverin volgens de Amerikaanse belastingwetten weliswaar een zogenoemde ‘exit-tax’ betalen op zijn bezittingen, waarbij zijn aandelen theoretisch als verkocht worden beschouwd. Maar op moment van vertrek kunnen zijn accountants de bezitte Facebook-aandelen veel lager waarderen dan na het moment dat de netwerksite daadwerkelijk naar de beurs is getrokken.

Volgens persbureau Bloomberg zal Saverin’s aandelenportefeuille na de beursgang zo’n 3,84 miljard dollar waard worden. Omdat Singapore in tegenstelling tot de Verenigde Staten geen vermogenswinstbelasting kent,  kan de zakenman ook nog eens zijn voordeel doen bij toekomstige investeringen met het verdiende geld.

De mede-oprichter van Facebook is van oorsprong Braziliaans, maar hij verhuisde op 13-jarige leeftijd naar de Verenigde Staten omdat zijn familie bang was dat hij het slachtoffer zou worden van plaatselijke kidnappers. Saverin studeerde aan Harvard University, kwam daar Mark Zuckerberg tegen en hielp bij de totstandkoming van de eerste versie van Facebook. Saverin was belangrijk genoeg voor de netwerksite om een bijrol te krijgen in The Social Network, waarin zijn aandeel werd vertolkt door Andrew Garfield.

Kritiek
Het opgeven van zijn Amerikaanse nationaliteit is Saverin op veel kritiek komen te staan, maar hij zegt dat zijn beslissing weinig met belastingen heeft te maken. Een woordvoerder zei tegen de Wall Street Journal dat zijn client vooral is vertrokken vanwege de strenge regelgeving in Amerika rondom buitenlandse investeringen.

“Amerikaanse burgers zijn enorm beperkt waar zij in kunnen investeren en waar ze rekeningen mogen aanhouden”, zegt de woordvoerder. “Veel buitenlandse fondsen en banken accepteren (daarom) geen Amerikanen. Deze beslissing heeft meer met financiën dan met belastingen te maken.” 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business