Browserfabrikant Mozilla heeft een Galaxy S II-smartphone van Samsung getoond met als besturingssysteem Boot to Gecko en Firefox als browser. Mozilla kondigde vorige zomer zijn eigen op Linux gebaseerde mobiel besturingssysteem aan. Deze week was het OS in werking te zien op een smartphone tijdens de CTIA Wireless-conferentie in New Orleans. Technologiejournalist Harry McCracken  van Time.com […]

Advertentie

Browserfabrikant Mozilla heeft een Galaxy S II-smartphone van Samsung getoond met als besturingssysteem Boot to Gecko en Firefox als browser.

Mozilla kondigde vorige zomer zijn eigen op Linux gebaseerde mobiel besturingssysteem aan. Deze week was het OS in werking te zien op een smartphone tijdens de CTIA Wireless-conferentie in New Orleans. Technologiejournalist Harry McCracken  van Time.com heeft het toestel besproken.

Compatibel met Androidsmartphones
De vroege versie van Boot to Gecko (B2G) was geïnstalleerd op een Galaxy S II-smartphone waar eerst Android op draaide. Omdat B2G dezelfde basis heeft als Android, wordt het nieuwe besturingssysteem compatibel met de huidige Androidsmartphones.

De gebruikersinterface van B2G is gebaseerd op Gecko, dat is de engine achter de browser Firefox. Applicaties worden geschreven in HTML5 en andere webstandaarden. Boot to Gecko is volledig openbron. Apps bewaren data in de cloud of op het toestel zelf, zodat het ook zonder actieve internetverbinding bruikbaar is.

Firefox als browser
McCracken herkent in B2G eigenschappen van HP’s Web OS en Googles Chrome OS. Het toestel dat hij in handen kreeg was operationeel en bevatte een winkel voor webapps en de browser Firefox. Het besturingssysteem was wel nog niet ver genoeg gevorderd om er een gefundeerde mening over te vormen.

Onder meer de Spaanse operator Telefonica en Deutsche Telekom gaven al aan smartphones met een eigen versie van B2G op de markt te willen brengen.

Advertentie