PC Privé is niet dood, ook al wordt er intussen alweer enige tijd met geen woord meer over gerept. De formule van aankoop door de werknemer met een tussenkomst van de werkgever heeft wellicht zijn beste tijd gehad, maar de andere optie binnen het PC Privé-plan – aankoop door de werkgever en terbeschikkingstelling aan de […]

Advertentie

PC Privé is niet dood, ook al wordt er intussen alweer enige tijd met geen woord meer over gerept. De formule van aankoop door de werknemer met een tussenkomst van de werkgever heeft wellicht zijn beste tijd gehad, maar de andere optie binnen het PC Privé-plan – aankoop door de werkgever en terbeschikkingstelling aan de werknemer tegen een vast bedrag per jaar, te weten 180 euro – lijkt wel nog behoorlijk populair.

Na drie jaar kan de werknemer het toestel voor slechts 15 euro definitief aankopen. “Vooral de markt van Apple-pc’s vaart wel bij dit extralegaal voordeel”, weet Rik Sioen, Regional Manager Systemat Belgium,. “Logisch ook, want het verschil tussen de werknemersbijdrage en de totale prijs is voor deze toestellen gevoelig groter dan bij een standaard-pc.”

Maar het succes van deze formule ligt maar gedeeltelijk bij de grote kloof tussen de bruto-investering van de werkgever en het nettovoordeel voor de werknemer, meent Rik Sioen: “Als dit plan ertoe leidt dat de helpdesk van het bedrijf de zoon van de werknemer uit de brand moet helpen als diens spel is vastgelopen, dan is de kans groot dat het project fi naal op een mislukking uitdraait.

PC Privé moet een HR-project zijn, geen IT-project.” Maar tegelijk moet de werknemer wel van ondersteuning kunnen genieten, want anders dreigt de meerwaarde van het extralegaal voordeel pover uit te vallen. Daar komt een externe helpdesk als die van Systemat goed van pas.

Maar Systemat doet meer dan enkel technische ondersteuning achteraf, licht Rik Sioen toe: “Wij zorgen voor de logistiek van de levering en de bijhorende communicatie, desgewenst ook voor de installatie op basis van een bepaalde ‘image’ (startconfiguratie, nvdr) en meestal ook voor de technische ondersteuning.

Dit betekent een meerkost voor de werkgever, maar de aanvaarding en interesse bij de werknemer zal des te groter zijn.” Door deze combinatie van factoren is Systemat intussen wellicht de grootste helpdesk voor Apple-toestellen van het land, bevestigt Sioen: vorig jaar alleen al zijn zowat duizend extra Apples toegevoegd aan het PC-park dat Systemat ondersteunt. Van de 3.500 PC’s die Systemat jaarlijks ondersteunt zijn zowat 2.000 machines Apple-pc’s.

Deze PC Privé is bijna een omgekeerde BYOD: in plaats van uw toestel van thuis mee te brengen om daarmee te werken op kantoor, kies je namens je werkgever een toestel dat je voornamelijk privé zult gebruiken.

Een optie die bij veel (potentiële) werknemers in de smaak zal vallen. Tenslotte nog een opvallende vaststelling: wanneer je online iets over PC Privé probeert te weten te komen, kun je onder meer bij Systemat terecht en bij diverse sociale secretariaten en HR-magazines. Maar één bron schittert door zijn afwezigheid: de overheid zelf.


Geen velden gevonden.