Nieuws

ARM in servers blijkt te werken

Het serverbedrijf Calxeda heeft een machine gedemonstreerd met uitsluitend ARM-processoren. De machine draait met het besturingssysteem Ubuntu 12.04, Precise Pagolin. Er draait de standaard LAMP-stack op, node.js en Ruby On Rails.

De server bestaat uit een cluster van Calxeda’s EnergyCards. Het systeem is opgebouwd uit EnercyCards, bladeservers met vier ARM-chips op. Met een thermal design power van 20 watt, verbruiken de blades een pak minder dan hun evenknieën van bij Intel. En dat betekent ook dat ze goedkoper zijn om aan de gang te houden.

De blades zelf zijn niet nieuw. Ze werden al in november van vorig jaar voorgesteld, maar nu is er ook een werkende machine getoond die er gebruik van maakt. Een behuizing van 2U ondersteunt tot 48 quad-core nodes aan 300 watt met tot 24 SATA-schijven.

[related_article id=”161563″]

Volgens de makers is de server welkom nieuws voor de Linuxgemeenschap. Het compileren van een Linuxkernel duurt nu minder dan een uur op een enkele node, wat een vierde van de tijd is die nu nodig is. Met en volledige Calxeda-cluster zou het compileren van een hele distro nog maar uren duren in plaats van weken.

Waarom ARM?
Maar waarom zou je nu in godsnaam een ARM-chip in een server stoppen? Die processorarchitectuur is gemaakt voor mobiele telefoons.In een datacenter draait het toch vooral over rekenkracht?

Vooreerst, is er het energiezuinige design. Met datacenters die uit hun voegen barsten, swingt ook de electricitaitsrekening de pan uit. Besparingen zijn dus welkom. De processoren zelf zouden ook goedkoop zijn. Ook handig meegenomen. Bovendien beginnen de functionaliteiten van x86-processoren steeds meer terug te komen in ARM-chips.

Meer informatie over het waarom van Ubuntu op ARM vind je terug op de site van Ubuntu.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business