Fans van GIMP wachten er al jaren op: de gratis fotobewerker brengt eindelijk zijn vele panelen samen in een centraal werkvenster. Het GNU Image Manipulation Program (GIMP) is al jaren een gedegen opensource-alternatief voor mensen die geen geld hebben voor een programma als Adobe Photoshop. Maar veel mensen beten hun tanden stuk op de interface, […]

Advertentie

Fans van GIMP wachten er al jaren op: de gratis fotobewerker brengt eindelijk zijn vele panelen samen in een centraal werkvenster.

Het GNU Image Manipulation Program (GIMP) is al jaren een gedegen opensource-alternatief voor mensen die geen geld hebben voor een programma als Adobe Photoshop. Maar veel mensen beten hun tanden stuk op de interface, die bewerkgereedschap in aparte vensters stopte en het programma ontoegankelijk maakte voor beginnende gebruikers.

[download_file]

Met GIMP 2.8, de eerste stabiele versie in vier jaar, komt daar eindelijk verandering in. De optionele single window-modus laat je werkbalken vastmaken en verplaatsen binnen een hoofdscherm. De ontwikkelaars hebben daarnaast tabbladen toegevoegd voor meerdere afbeeldingen en het is mogelijk om werkbalken vast te maken op je favoriete positie.

Beeldlagen groeperen
De alles-in-een modus is erg welkom, maar het is lang niet alles dat is verbeterd aan GIMP. Zo kun je beeldlagen voortaan groeperen in een boomvenster voor beter overzicht, is het bewerken van tekst in een afbeelding flink verbeterd en is het makkelijker geworden om afbeeldingen te exporteren.

Omdat GIMP kan leunen op een groot aantal praktische Photoshop-plugins, wordt dit gratis programma hoe langer hoe meer een werkbaar alternatief voor Adobe’s fotobewerker. GIMP heeft weliswaar niet spectaculaire trucs in huis als Content-aware fill en Puppet warp, maar voor die luxe moet je wel het volle pond betalen. En hoewel Photoshop vanaf nu ook op maandbasis te huur is, vinden we het toch fijn om te weten dat je kunt terugvallen op een krachtig gratis alternatief.

We bieden je hier de stabiele Windows-versie van GIMP 2.8. Voor overige versies en een volledige lijst van de wijzigingen kun je terecht op de projectpagina.

Advertentie