Ongetwijfeld het meest besproken extralegaal voordeel dat nauwelijks wordt gebruikt, is het zogeheten cafetariaplan. Eigenlijk is het niet echt een extralegaal voordeel, maar een manier waarop de extralegale voordelen aan de werknemer aangeboden worden: als items op een menu waaruit de werknemer kan kiezen, zoals in de bedrijfscafetaria. Het meest besproken omdat dit voor de […]

Advertentie

Ongetwijfeld het meest besproken extralegaal voordeel dat nauwelijks wordt gebruikt, is het zogeheten cafetariaplan. Eigenlijk is het niet echt een extralegaal voordeel, maar een manier waarop de extralegale voordelen aan de werknemer aangeboden worden: als items op een menu waaruit de werknemer kan kiezen, zoals in de bedrijfscafetaria.

Het meest besproken omdat dit voor de werknemer uiteindelijk de grootst mogelijke tevredenheid oplevert: hij of zij kan zelf kiezen hoe het beschikbare budget voor extralegale voordelen wordt opgesoupeerd, om in horecatermen te blijven. Het minst gebruikt (of toch relatief weinig) omdat zowel de werkgever als de overheid geen grote voorstander is van het model.

“De staat zag hierin een voordeel op de rand van de legaliteit waarbij de inkomsten voor de werknemer geoptimaliseerd werden,” verklaart Katelijne Verboomen, Manager Reward Consulting bij SD Worx, de terughoudendheid van de overheid, “en de werkgevers vinden het niet leuk omdat het de beheerbaarheid van alle voordelen nog verder compliceert.

Maar met de nieuwste generatie software is dat laatste bezwaar al gedeeltelijk van de baan, en als de staat nu nog inziet dat het geen ‘optimalisatie’ maar fl exiblisatie van de voordelen betreft, en dat hun inkomsten even hoog blijven, dan kan het cafetaria-plan pas echt goed van start gaan, zoals in veel Angelsaksische landen nu al het geval is.”

Verder ziet Katelijne Verboomen vooral een stijging van de voordelen die een reflectie zijn van de veranderende levensstijl: baaldagen en ‘sabbaticals’ voor werknemers die op zoek zijn naar een betere werk-levenbalans, was- en strijkdiensten en kinderopvang voor wie het professionele en het gezinsleven zo goed mogelijk probeert te verzoenen, en alternatieven voor de firmawagen voor wie de files hartsgrondig beu is.

"We zien bedrijven hun werknemers moto’s aanbieden en de rijlessen om het toestel te kunnen besturen, maar ook kleinere auto’s in combinatie met een fiets voor de laatste kilometer(s), of zelfs een fiets of een scooter kant-en-klaar in de auto meegeleverd.”


Geen velden gevonden.