Nieuws

Koninklijke Bibliotheek digitaliseert antieke kranten

De Koninklijke Bibliotheek digitaliseert 3,2 miljoen antieke Belgische krantenpagina"s. Maar wie ze wil doorzoeken, moet naar Brussel komen om ze in te zien.

In totaal is de Koninklijke Bibliotheek van België zes jaar lang bezig geweest met het project, waarbij kranten uit de periode tussen 1851 en 1950 met de hulp van tekstherkenningssoftware (OCR) zijn gedigitaliseerd.

Nog maar het begin
“We hebben bij onze selectie vooral gekeken naar de relevantie voor de geschiedenis van ons streekgebied”, zegt woordvoerder Sara Lammens. Zo bevat de digitale collectie een groot aantal gecensureerde kranten uit beide Wereldoorlogen, maar zijn ook zeldzame edities toegevoegd die te kwetsbaar en kostbaar zijn om nog regelmatig te kunnen worden geraadpleegd. 

In totaal heeft het project 4,5 miljoen euro gekost, maar uiteindelijk gaat het hier nog maar om vijf procent van de totale krantencollectie. Voor de KB verder kan gaan, moet het eerst wachten op een besluit van de federale overheid. Het maakt namelijk onderdeel uit van Digipat, een langlopend digitaliseringsplan van het Federaal Wetenschapsbeleid (Belspo). 

Voor de tweede fase van Digipat is een openbare aanbesteding uitgeschreven, een zogenoemde Privaat-Publieke Samenwerking (PPS). Volgens een woordvoerder moet nog voor het zomerreces een akkoord worden bereikt, waarna ook de overige kranten een digitale backup krijgen.

Google, dat in het verleden al miljoenen bibliotheekboeken scande voor zijn Google Books-project zal waarschijnlijk geen vragende partij zijn. De zoekmachine gaf al vorig jaar aan te stoppen met het digitaliseren van krantenarchieven. 

Vijf pc"s
Wie de gedigitaliseerde kranten wil inzien, is verplicht om naar Brussel te komen, omdat de artikelen vanwege de Wet op auteursrechten alleen te bekijken zijn binnen de muren van de bibliotheek.  Vanaf aanstaande donderdag staan in de leeszaal van de Afdeling Kranten en Hedendaagse Media daarom 5 pc’s beschikbaar voor het doen van zoekopdrachten.

“Van ons zouden de kranten best online mogen, want we zullen hier echt met planningen moeten gaan werken om aan ieders vraag te kunnen voldoen”, zegt Lammens. Toch is ze blij met de computers, omdat de bibliotheekmedewerkers flink meer armslag geeft.

“Als we bijvoorbeeld vroeger een mail kregen waarin iemand vroeg naar een artikel waarin het verkeersongeluk van zijn vader werd beschreven, was het voor ons onmogelijk om dat terug te vinden. Met de zoekfunctie in het nieuwe systeem heb je dat artikel via de naam van het slachtoffer zo gevonden”, zegt Lammens. 

Op afspraak
Wie van plan is om de digitale archieven in te duiken, krijgt het advies om de komende dagen de website van de Koninklijke Bibliotheek in de gaten te houden. Lammers verwacht dat de grote belangstelling zal leiden tot een soort van afsprakensysteem om alles in goede banen te leiden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business