Een groep aandeelhouders klaagt Nokia aan omdat het de Windows Phone-deal met Microsoft succesvoller zou hebben voorgesteld dan die eigenlijk was. De misnoegde aandeelhouders dienden afgelopen donderdag een aanklacht (PDF) in bij een New Yorkse rechtbank, waarin ze beweren dat Nokia hen vorig jaar bewust heeft misleid met gloedvolle uitspraken over de toekomst van zijn Lumia-smartphonelijn. […]

Advertentie

Een groep aandeelhouders klaagt Nokia aan omdat het de Windows Phone-deal met Microsoft succesvoller zou hebben voorgesteld dan die eigenlijk was.

De misnoegde aandeelhouders dienden afgelopen donderdag een aanklacht (PDF) in bij een New Yorkse rechtbank, waarin ze beweren dat Nokia hen vorig jaar bewust heeft misleid met gloedvolle uitspraken over de toekomst van zijn Lumia-smartphonelijn. In april deed het bedrijf echter een winstwaarschuwing uitgaan, die zijn aandelen met 16 procent deed kelderen.

De voornaamste aanklager, Robert Chmielinski, wil een class action-rechtszaak starten voor een juryrechtbank. Hij baseert zich daarbij op uitlatingen van Nokia-directeur Stephen Elop en hoofd financiën Timo Ihamuotila. Eerstgenoemde had in januari nog hoopvolle verwachtingen over Lumia geuit tijdens de presentatie van de cijfers over het vierde financiële kwartaal, terwijl Ihamuotila afgelopen november onder meer had gezegd dat “operatoren het ecosysteem volop ondersteunen.” 

“De uitspraken van de aangeklaagden waren in wezen vals en misleidend, omdat Nokia’s migratie naar een Windows-platform niet zo goed ging als werd voorgesteld”, valt te lezen in de aankacht. “De Lumia 900 had een bug die Nokia dwong om 100 dollar krediet te verlenen en het eerdere Lumia-aanbod werd niet zo goed geaccepteerd als voorgesteld.”

Nokia heeft verklaard dat het de beschuldigingen als ‘onontvankelijk’ verklaart en geeft aan dat het zichzelf zal verdedigen tegen de aanklacht.
 

Advertentie