De laatste versie van de Opera-browser is een stuk moderner geworden, wat ook inhoudt dat sommige exotische functies het veld moeten ruimen. In de eerste bèta van Opera 12 zien we voor het eerst hardwareversnelling terug, wat inhoudt dat de Noorse browser de grafische kaart van je computer gebruikt om sites en afbeeldingen sneller te kunnen […]

Advertentie

De laatste versie van de Opera-browser is een stuk moderner geworden, wat ook inhoudt dat sommige exotische functies het veld moeten ruimen.

In de eerste bèta van Opera 12 zien we voor het eerst hardwareversnelling terug, wat inhoudt dat de Noorse browser de grafische kaart van je computer gebruikt om sites en afbeeldingen sneller te kunnen laden. Opera krijgt ook aparte applicatieprocessen voor plugins als Adobe Flash en Apple QuickTime, omdat die een browser flink instabiel kunnen maken.

[download_file]

Omdat Opera 12 nu ook 64-bit versies biedt voor Mac- en Windows en ondersteuning heeft toegevoegd voor de Do Not Track header, loopt de browsermaker weer helemaal op gelijke voet met concurrenten als Internet Explorer en Chrome.

Weg met Unite
Om weer bij de tijd te komen, snoeit Opera ook  een aantal exotische functies die het in eerdere versies nog met veel misbaar presenteerde. Unite, een ingebouwde webserver die volgens Opera ‘het web opnieuw zou uitvinden’, verdwijnt nog voor het einde van het jaar.

Ook Widgets, Opera’s eigen variant van de kleine Windows-desktopprogrammaatjes, moet het veld ruimen. De Noorse fabrikant heeft een speciaal forum opgericht voor trouwe gebruikers die  vragen hebben over het verdwijnen van de functie.

In de bèta vinden we verder voor het eerst browserthema’s, ondersteuning voor de nieuwste webstandaarden als HTML5 Drag and Drop en WebRTC voor de integratie van webcams in online diensten en CSS3 Animations andTransitions.

Browser voor geeks
Hoewel Opera qua marktaandeel al lang is ingehaald door browsers als Mozilla Firefox en Google Chrome, blijft het een vernieuwend programma dat voortdurend experimenteert met de nieuwste standaarden en mogelijkheden. We verwijzen hier naar de nieuwste versie van de bèta voor Windows. Houd er rekening mee dat de browser nog instabiel kan zijn.

Advertentie