De nieuwste strijd in IT: mobile device management

Met de lancering van BlackBerry Mobile Fusion ondersteunt Research In Motion ook iPhone en Android-toestellen. Al is de BlackBerry-maker niet alleen in deze snel groeiende markt voor mobile device management-systemen.

Klanten

BlackBerry Mobile Fusion is eigenlijk een uitbreiding van de bekende BlackBerry Enterprise  Server, die veel bedrijven vandaag al hebben voor het beheer en beveiliging van hun BlackBerry-toestellen. Daar komt een uitbreiding bij van toestellen zoals de eigen Playbook en BlackBerry 10, het mobiele besturingssysteem dat later dit jaar wordt gelanceerd.

Maar het meest bijzondere in Fusion is de Universal Device Service, waarbij ook Android- en iOS toestellen worden ondersteund vanuit één console. “Ik krijg vaak de vraag waarom we in godsnaam andere toestellen dan die van onszelf ondersteunen. Maar we geven hiermee een antwoord op een vraag van onze klanten”, vertelt Shamir Somani , product manager bij RIM op BlackBerry World.

BYOD

Met een eigen oplossing rond mobile device management legt RIM zich neer bij de trend waarbij mensen hun eigen privé toestellen naar kantoor brengen. Dat zijn dan vaak ook andere toestellen dan een BlackBerry. Bring Your Own Device of kortweg BYOD zoals de trend heet. “Bedrijven hebben geen keuze. Ze kunnen het niet verbieden. Maar als ze alles zomaar toelaten zitten ze in het Wilde Westen”, aldus  Somani.

RIM biedt de mogelijkheid om op een, naar eigen zeggen intuïtieve manier, het privéluik en werkgedeelte te scheiden. “Zo behoudt de eindgebruiker het gebruiksgemak, maar de IT-afdeling het beheer en veiligheid”, klinkt het.

Volle markt

BlackBerry Mobile Fusion werd enkele weken geleden gelanceerd waardoor het bedrijf de zoveelste speler is in de groeiende maar alsmaar voller wordende markt van mobile device oplossingen. Volgens Gartner waren er vorig jaar nog 60 spelers in deze markt, dit jaar zijn dat er 90. Volgens hetzelfde bureau behoren relatief kleinere bedrijven als AirWatch en Mobile Iron tot de leiders. Maar ook security specialisten en spelers in systeembeheer roeren zich.

Het enthousiasme van de markt lijkt logisch. Vandaag beschikt slechts een minderheid van de bedrijven, één derde – volgens BlackBerry zelf – een degelijke oplossingen voor het beheren en beveiliging van mobiele toestellen. De markt ziet er veelbelovend uit, toch is mobile device management niet nieuw. “RIM komt met een oplossing in een markt waar wijzelf al zowat zes jaar actief in zijn”, moppert Guido Wilken, hoofd softwareontwikkeling bij Isec7, een Duitse leverancier van mobile device management, die opmerkelijk genoeg zelf ook aanwezig is op BlackBerry World.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business