Na jaren speculatie is Google Drive er eindelijk. Een waardige concurrent voor Dropbox en Skydrive, maar tegelijk geen revolutie.

Advertentie

Het was aanschuiven toen we ons gisteren wilden aanmelden voor Google Drive. Gelukkig dit keer geen Gmail- of Wave-toestanden waarbij je een uitnodiging moet bemachtigen. 24 uur later kregen we een mailtje met de melding dat Google Drive klaar was.

Een eerste blik op Google Drive.

Op de website krijg je de kans om de desktopversie te downloaden. Deze maakt een map aan op je pc waarnaar je Drive-bestanden gesynchroniseerd worden. Net zoals bij Dropbox kan je hier bestanden zetten die vervolgens in de achtergrond worden geüpload naar de cloud van Google.

Installatie
Wat opvalt is dat het installatiebestand de keuze geeft om in het Nederlands te installeren. Al maakt het weinig uit want nadien blijken zowel de online versie als de desktopclient van Drive in het Engels te communiceren.

Een eerste blik op Google Drive.

Een eerste blik op Google Drive.

Na het aanmelden worden je bestanden meteen gesynchroniseerd. Daarbij haalt Google al je bestanden uit Google Docs binnen. Je kan die functie uitschakelen, maar ze staat wel standaard aan. In totaal krijg je van Google 5 GB gratis opslag.

Rechtsonderaan je scherm krijg je voortaan het drive-icoontje te zien. Hier kan je kijken hoeveel vrije ruimte je nog hebt, je afmelden of kiezen welke mappen worden gesynchroniseerd.
Een eerste blik op Google Drive.

Chatten en reageren
De webinterface van lijkt het grote pluspunt van Drive. Je kan bestanden online bekijken met Google Drive Viewer. Bij een kleine test met een mp3-bestand werd dit probleemloos in de browser afgespeeld enkele minuten nadat we de video naar de Drive-map op onze pc hadden gesleept.

Je kan bestanden vanaf drive rechtstreeks e-mailen via Gmail. Dit gebeurt zonder dat je mailbox opent. Ook delen met andere gebruikers, zoals dat bij Docs gebeurt, is geen probleem.
Een eerste blik op Google Drive.

Aan elk bestand kan je ook notities toevoegen. Wie een bestand deelt krijgt zelfs een chatvenster waar je dingen kan bespreken met andere mensen die toegang hebben. We vermoeden dat hier een deel van de ter ziele gegane Google Wave-technologie achter zit.

Conclusie
Is Google Drive revolutionair en nieuw? Neen. Zes jaar geleden had de dienst ongetwijfeld een revolutie ontketend. Maar op de reactie- en chatfunctie na verschilt de dienst nauwelijks van Dropbox. Tegelijk missen we nog een app voor Windows Phone en Blackberry.

Maar we willen een gegeven paard niet te fel in de bek kijken. De sterke integratie met de G-cloud is een aangenaam extraatje voor wie vandaag al Google Plus, Docs of Gmail gebruikt. Tot slot zijn er nog de ontwikkelaars. Wie wil kan Drive integreren in zijn of haar applicatie en dat opent veel mogelijkheden voor toekomstige apps en webdiensten.

Kort samengevat is Drive een goed en aangenaam product om bestanden naadloos te synchroniseren en naar de cloud te brengen.

Advertentie