Google lanceerde recent zijn opslagdienst Drive; China reageerde door de toegang voor zijn burgers meteen af te sluiten. Google lanceerde gisteren Drive, zijn zogenaamde Dropbox-concurrent. Bijna onmiddelijk besloot China de toegang te blokkeren. De dienst, die je kunt gebruiken om je bestanden op te slaan in de cloud, komt samen met Facebook, YouTube, Twitter, Foursquare […]

Advertentie

Google lanceerde recent zijn opslagdienst Drive; China reageerde door de toegang voor zijn burgers meteen af te sluiten.

Google lanceerde gisteren Drive, zijn zogenaamde Dropbox-concurrent. Bijna onmiddelijk besloot China de toegang te blokkeren. De dienst, die je kunt gebruiken om je bestanden op te slaan in de cloud, komt samen met Facebook, YouTube, Twitter, Foursquare en Google+ op het lijstje van websites die je in China niet kunt bezoeken. De beslissing is echter niet helemaal verrassend, gezien China er de afgelopen jaren een nogal twistzieke relatie met de webgigant op nahield.

Eigen cloudopslag
Maar dat wil niet zeggen dat China’s internetgebruikers – zo’n 500 miljoen – het zonder cloudopslag moeten stellen als dat nodig moest blijken. Hoewel opslagdiensten als Drive, Dropbox en Microsoft SkyDrive persona non grata zijn in China, zijn er enkele alternatieven die de burgers kunnen gebruiken.

Zo voorziet gamingbedrijf Shanda onlineopslag met behulp van zijn dienst Everbox, en de Chinese zoekgigant Baidu kondigde vorige maand een cloudopslagdienst aan die WangPan zal heten.

"Aanval" op Obama
Hoewel de Grote Muur rond Drive redelijk snel werd opgetrokken, vertoont de barrière enkele barsten waardoor Chinese internetgebruikers voorheen verboden diensten toch konden gebruiken. In februari werd Obama’s Google+-profiel bestookt met Chinese commentaren, nadat een fout in de matrix ervoor zorgde dat de Aziatische internetgebruikers toch toegang hadden tot het sociale netwerk.

Een Google-woordvoerder vertelde technologiewebsite CNet dat het dat probleem heeft onderzocht, maar dat het langs zijn kant geen problemen heeft gevonden.