Nieuws

Van papieren boek naar e-bookreader

Christophe Vekeman schrijft niet alleen boeken, hij verslindt ze ook. Op vele meters boekenplanken staat een verzameling van 4.000 à 5.000 boeken – een ruwe schatting. Hij staat op het punt zijn negende roman uit te brengen: ‘Een uitzonderlijke vrouw’ (De Arbeiderspers). Hoe reageert een boekenliefhebber op een e-bookreader, een dun metalen bakje met evenveel boeken als zijn boekenverzameling?

Vekemans eerste ervaring met e-bookreaders was niet best. In een Amsterdamse boekhandel, die hij samen met collega-auteur Herman Brusselmans bezocht, lagen enkele exemplaren ter bezichtiging, maar hij vond het apparaat zo onhandig en langzaam dat hij het vrijwel meteen teruglegde. Voor dit experiment stuurden we hem de nieuwste generatie van de Sony Reader, inclusief beschermhoes.

Aangenamere herkansing
De hernieuwde kennismaking verliep een stuk beter. “Gesloten vond ik het er heel fraai uitzien. De hoes van imitatieleer associeerde ik niet meteen met hightech, al veranderde dat toen ik de reader opensloeg. Toch is het met smaak uitgevoerd.” Vekemans leesgewoonten werden nauwelijks gehinderd door de e-reader: in een week tijd las hij drie boeken uit.

“Het is net ietsje prettiger om een papieren boek te lezen, maar het viel goed mee”, zegt hij. Hij vond vooral de wachttijd bij het opstarten en het wisselen tussen boeken wat te lang. “De drempel om het boek open te slaan, is iets hoger dan wanneer je het zo van de salontafel kunt plukken”, zegt hij. Ook de zoekfunctie en het leeslampje maakten indruk.

E-boeken hebben toch nut
Toch zijn bepaalde vooroordelen die hij tegenover e-bookreaders had niet ontkracht. “De geur van een tweedehands boekenwinkel heeft dit apparaat niet”, vindt de auteur. “Snuffelen in een e-book of snel de achterflap lezen; dat zie ik mijzelf niet doen in een e-bookwinkel.” Desondanks is Vekeman e-books in een ander licht gaan zien en hij zal zichzelf wellicht een dezer dagen een reader aanschaffen.

“Ik vind boeken en boekenkasten mooi om tussen te leven en mezelf mee te omringen, maar op vakantie en in de trein zou zo’n e-bookreader wel fijn zijn. Vorige week zou ik het niet gezegd hebben, maar nu vind ik dat er een grote toekomst zit in e-books.” Hij denkt overigens ook dat de twee formaten prima naast elkaar kunnen bestaan: “Het gaat niet om de drager, het gaat om de literatuur.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business