Chipfabrikant Intel legt 140 miljoen dollar op tafel voor een afdeling van supercomputer-pionier Cray. Het gaat om het interconnect hardware development program. Dat bevat een snelle verbinding tussen high-performance computers. Intel neemt ook 74 van de 800 personeelsleden van Cray over en krijgt de intellectuele eigendom van de technologie in handen. Cray omschrijft de verkoop […]

Advertentie

Chipfabrikant Intel legt 140 miljoen dollar op tafel voor een afdeling van supercomputer-pionier Cray.

Het gaat om het interconnect hardware development program. Dat bevat een snelle verbinding tussen high-performance computers. Intel neemt ook 74 van de 800 personeelsleden van Cray over en krijgt de intellectuele eigendom van de technologie in handen.

Cray omschrijft de verkoop als een verbreding van de relatie met Intel. Al zegt topman Peter Ungaro ook dat de verkoop de financiêle balans van zijn bedrijf verbetert en de mogelijkheden voor groei vergroot. Aan de huidige productlijnen van Cray en aan zijn toekomstige supercomputer, Cascade, verandert er niets.

Het is de tweede keer dit jaar dat Intel zijn portfolio voor interconnectiviteit uitbreidt. In januari kocht het bedrijf de high-end server interconnectie-producten van Qlogic, samen met de bijhorende werknemers.

Het chipbedrijf wil tegen 2018 de technologie in huis hebben voor supercomputer met exaflop-prestaties. Vandaag haalt de snelste supercomputer tien petaflops, een honderdste van wat het bedrijf binnen zes jaar wil bereiken.