Dit artikel werd geschreven vlak voor de lancering van Google Drive. Intussen heeft het bedrijf zijn opslagdienst officieel voorgesteld. Het worden woelige tijden voor synchronisatiedienst Dropbox. De sympathieke startup krijgt zware concurrentie van Google, Apple en Microsoft. Dropbox zorgde in 2008 voor een kleine revolutie op je computer. Een map op je pc die synchroniseerde […]

Advertentie

Dit artikel werd geschreven vlak voor de lancering van Google Drive. Intussen heeft het bedrijf zijn opslagdienst officieel voorgesteld.

Het worden woelige tijden voor synchronisatiedienst Dropbox. De sympathieke startup krijgt zware concurrentie van Google, Apple en Microsoft.

Dropbox zorgde in 2008 voor een kleine revolutie op je computer. Een map op je pc die synchroniseerde met de cloud en ook toegankelijk was op je andere computers of smartphones. Het was genialiteit in zijn eenvoud.

Synchronisatie en online back-up waren toen niet nieuw, maar het gebruiksgemak van Dropbox zorgde er voor dat het bedrijf tegen oktober 2011 vijftig miljoen gebruikers had.

De vraag is of het bedrijf op lange termijn kan concurreren nu ook grote technologiereuzen dezelfde toer opgaan. Dat merken we het meest bij Skydrive van Microsoft.

Skydrive
Deze online opslagruimte is al enkele jaren beschikbaar, maar integreert sinds deze week eindelijk met Verkenner op Windows en Finder op OS X. Iets wat Dropbox al langer aanbiedt.

De interface van Skydrive.
De interface van Skydrive.

Tegelijk krijg je bij Skydrive als nieuwe gebruiker 7 gigabyte gratis opslag (25 GB voor bestaande gebruikers ) waar dit bij Dropbox beperkt is tot twee gigabyte. Al is ook dit uitbreidbaar tot 18 gigabyte als je genoeg vrienden uitnodigt.

Microsoft heeft als voordeel zijn enorm marktaandeel bij Windows-gebruikers. Zo krijgt Windows 8 een intense integratie met Skydrive. Tegelijk heeft Microsoft ook met Windows Live, en dan specifiek met Messenger en Hotmail, een sterk online aandeel.

Google Drive
Een andere niet te onderschatten concurrent is Google. Deze pakte jaren geleden uit met een enorme opslagcapaciteit voor gratis webmail (7.703 megabyte momenteel).

Dat zorgde al snel voor speculatie dat Google op een dag een online harde schijf zou aanbieden. Die dag lijkt bijna aangebroken. Een wilgroei aan geruchten zeggen dat Google Drive elk moment kan opuiken en dat je daarbij vijf gigabyte aan gratis opslagruimte krijgt.

Google heeft als sterkste punt dat het Drive kan integreren met Android en (volgens de geruchtenmolen) standaard meer opslag biedt dan Dropbox. Al is het bij Google telkens koffiedik kijken of nieuwe producten toppen of floppen.

Zo raakte Google Wave destijds even snel gehyped als vergeten, maar zette Google wel de trend van grote mailboxen in gang.

iCloud
Een buitenbeentje onder de grote namen is iCloud van Apple. Hier heb je ook vijf gigabyte, maar in tegenstelling tot de drie andere synchronisatiediensten kan je op iCloud niet vrij je bestanden ordenen of uploaden. Handig voor muziek, je agenda en foto’s, maar het is geen Dropbox en dus ook geen volwaardige concurrent.

Overlevingskansen?
Dropbox krijgt twee multinationals als grootste concurrenten. Toch betekent dat niet het begin van het einde. Zo maakte HTC recent bekend dat wie een HTC met Sense 4  koopt gedurende twee jaar lang 25 gigabyte opslag krijgt bij Dropbox.

Dit soort afspraken zijn waarschijnlijk de reddingsboei van Dropbox. Enerzijds omwille van de inkomsten, anderzijds omdat het bedrijf zo meer gebruikers aantrekt die anders toch naar Microsoft of Google stappen.

Innovatie
Dropbox vernieuwt zijn dienst ook regelmatig, zo kan je sinds vorige maand bestanden naar je browser slepen om ze te uploaden.

Snel innoveren en je niet vastklampen aan één platform is dan ook de boodschap als je wil concurreren met grote (maar vaak minder flexibele) bedrijven.

De interface van Dropbox.
De interface van Dropbox.

Het zal daarom voor een groot deel liggen aan de mate waarin Google en Microsoft hun diensten opleggen of integreren. Zo duikt het idee van Google Drive al jaren op, maar is de dienst er nog altijd niet.

Microsoft had er tot deze week evenmin veel haast bij. Skydrive wordt deze zomer vijf jaar oud, maar het is pas sinds deze week dat je echt kan synchroniseren vanuit Verkenner. Een signaal dat de cloud in 2012 volwassen wordt en doorbreekt naar de doorsnee gebruiker.

Advertentie