DNS-virus kan internet deze zomer verstoren

Een virus dat in 2007 werd ontdekt kan deze zomer alsnog voor surfproblemen zorgen bij vele geïnfecteerden.

Het gaat om het virus DNSChanger dat destijds miljoenen computers besmette. Het virus paste de internetinstellingen aan waardoor je bij het bezoeken van een website eerst werd omgeleid naar malafide DNS-servers.

DNS staat voor Domain Name System. Wanneer je een website bezoekt, neemt je computer contact op met een DNS-server die de naam van de site omzet in het IP-adres ervan. Maar door het virus gingen gebruikers onbewust malafide DNS-servers gebruiken die hen naar foute of gevaarlijke websites stuurden.

FBI
De FBI slaagde er vorig jaar in om de gevaarlijke DNS-servers in beslag te nemen. Maar omdat er nog meer dan 350.000 computers gebruik van maakten, besloot ze de servers online te houden en ze voortaan in te zetten als legitieme DNS-machines.

Maar dat kost geld. Daarom worden de servers alsnog afgesloten op 9 juli. Wie geïnfecteerd is met DNSChanger kan vanaf dan niet langer websites bezoeken met zijn of haar computer.

Herstel
Wie het zekere voor het onzekere wil nemen kan terecht op de website van de DNSCHanger Working Group (DCWG). Hier kan je laten controleren of je computer geïnfecteerd is, en desgevallend alles weer laten herstellen.

Update 12.25 uur:
CERT.be, het federale cyber emergency team, laat aan onze redactie weten dat het ook voor Belgische computers een controlewebsite heeft ontwikkeld. Wie surft naar www.dns-ok.be komt meteen te weten of zijn of haar toestel besmet is met DNSChanger.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business