ZDNet wendt zich tot Twitter om te ontdekken of het makkelijk is een job te vinden via het netwerk. Webdeveloper Dieter van der Stock doet al zijn werk via Twitter, maar kan het niet iedereen aanraden. ZDNet: Kun je me uitleggen wat je eigen ervaring is met het vinden van een job via Twitter? “Ik […]


ZDNet wendt zich tot Twitter om te ontdekken of het makkelijk is een job te vinden via het netwerk. Webdeveloper Dieter van der Stock doet al zijn werk via Twitter, maar kan het niet iedereen aanraden.

ZDNet: Kun je me uitleggen wat je eigen ervaring is met het vinden van een job via Twitter?
“Ik ben nu drie maanden bezig met freelancen als webdeveloper en alledrie mijn opdrachten zijn tot nu toe via Twitter gekomen. Dat gebeurde vooral via mensen die ik kende via Twitter, maar ook via mensen die me hebben voorgesteld via het medium. Alles wat ik heb geleerd, heb ik eigenlijk van Twitter. Het is mijn belangrijkste informatiestroom geworden.”

ZDNet: Denk je dat Belgische werkgevers Twitter al ontdekt hebben?
“Voor vacatures denk ik dat het begint te komen, maar het moet nog erg groeien. Ik denk dat de IT-sector en marketing daar erg in voorlopen. Ik heb dan ook mijn bedenkingen bij accounts die Twitter gebruiken om vacatures te verspreiden. Het meeste succes komt nog altijd van mensen die een werknemer zoeken, waarna dit geretweet door anderen.


Niet iedereen zit ook op Twitter, dus werkgevers zullen hun zoektocht moeten combineren met andere sociale media als Facebook om iedereen te kunnen bereiken."

ZDNet: Kan je een potentiële werkgever een goed beeld geven van je vaardigheden via Twitter?
“"Als ik iemand zou aannemen, zou ik zijn Twitter-geschiedenis overlopen om te zien wat hem bezig houdt. Als het dan blijkt dat hij in zijn vrije tijd aan het knutselen is met allerlei technologie of projecten, geeft dat een goed beeld van zijn engagement."”

ZDNet: Is Twitter wel geschikt voor iedereen om een job te vinden?
“Nee, dat denk ik niet, omdat Twitter nog altijd heel sectorgericht is. En ik denk dat dit gaat pas veranderen als andere sociale media minder relevant worden. Mijn vriendin werkt bijvoorbeeld in een bejaardentehuis, maar ik zou haar nooit aanraden om via Twitter een baan te gaan zoeken.”

ZDNet: Is het verstandig is om je tweets af te stemmen op het feit dat mogelijke werkgevers ze kunnen lezen?
“Ik vind dat altijd verstandig.  Je moet er altijd rekening mee houden dat iedereen kan lezen wat je publiceert. Ik ben twee jaar geleden begonnen met tweeten en ik ben vrij open over zaken. Zo plaats ik bijvoorbeeld foto’s van een festival dat ik heb bezocht. Maar ik gebruik het toch op een andere manier dan ik bijvoorbeeld Facebook zou gebruiken.”

Dieter van der Stock is webontwikkelaar en specialiseert zich in backend development. (Vind hem op Twitter onder @dietervds)