Nieuws

Alles over de hardware van Facebook

Facebook had 845 miljoen actieve gebruikers eind 2011, waarvan 483 miljoen dagelijks actief zijn. De dienst is beschikbaar in meer dan 70 talen en biedt werk aan meer dan 3.200 werknemers. Het bedrijf haalt een omzet van om en bij de 4 miljard dollar en verdient meer dan anderhalf miljard dollar winst.

Hoe je het ook bekijkt: deze cijfers, voor een bedrijf dat slechts zeven jaar oud is, zijn behoorlijk indrukwekkend. En dat voor een sociaal netwerk. Maar hoe zien de ongetwijfeld indrukwekkende, datacenters van Facebook eruit? En hun servers? Waarop draaien ze? Antwoorden in dit dossier …

Conclusie
Een aangename en leuke verrassing: deze openbronhardware is op veel vlakken superieur aan andere bekende servers. De claim van een efficiënte server klopt alvast en ook qua performantie moeten deze servers zeker niet onderdoen voor hun collega’s. Hoedje af voor de ingenieurs van een software bedrijf als Facebook om een dergelijke voeding te kunnen ontwikkelen.

Toch blijft de vraag of we dergelijke servers in een standaarddatacenter kunnen vinden. Voor grotere bedrijven zijn dergelijke servers interessant, maar kleinere KMO"s hebben graag meer flexibiliteit wat betreft hardwareaansluitingen (een 2de NIC bijvoorbeeld?)

Verder blijft de vraag van de prijs nog wat open staan. Een bedrijf als Hyve Solutions verkoopt deze machines: voor een prijs van 920 tot 930 dollar haal je enkel het chassis en moederbord binnen. Hierdoor is de claim van bijna een kwart goedkopere servers toch niet helemaal correct. Wellicht kunnen hogere verkoopcijfers de massaproductie doen stijgen en dus de prijs doen dalen. Hiervoor blijft echter het afwachten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business