Nieuws

Greenpeace tegen Apple: uw iCloud is smerig

Milieuorganisatie Greenpeace geeft Apple ervan langs voor het gebruik van vervuilende energie in zijn  iCloud-datacenter. Het bedrijf reageert direct door te zeggen dat de cijfers niet kloppen.

Greenpeace, dat op geregelde basis rapporten uitbrengt over de energiekeuzes van leidende namen in de techwereld, neemt in “How Clean is Your Cloud” vooral Microsoft, Apple en Amazon op de korrel. Hun zonde? Het overvloedige gebruik van ‘vuile’ brandstoffen als steenkool en atoomenergie om hun datacenters aan te drijven.

Kolen en atomen
“In plaats van hun IT-innovatie te koppelen aan net zo innovative schone vormen van electriciteit, kiezen IT-bedrijven er simpelweg om hun moderne informatiefabrieken te koppelen aan enkele van de smerigste energiebronnen op de planeet,” zegt Greenpeace in het rapport.

[related_article id=”158256″]

Een van de grootste boosdoeners in het rapport is Apple, wiens kolossale iData Center in de Amerikaanse staat North Carolina voor meer dan de helft draait op steenkolen. Dit servercomplex is voornamelijk gebouwd om het recent gelanceerde iCloud-platform aan te drijven, waarmee gebruikers hun media kunnen synchroniseren met de cloud.

Apple slaat terug
In de New York Times reageerde Apple meteen op de beschuldigingen en zei dat Greenpeace geen rekening had gehouden met twee gigantische schone installaties die op dit moment verrijzen naast zijn Amerikaanse datacenter. De combinatie van energiecellen en zonnepallen zou na voltooiing het gebruik van vervuilende brandstoffen moeten compenseren.

Het voegt daaraan toe dat Greenpeace het verbruik van zijn iData Center veel te hoog inschat. Apple claimt dat het 20 million watt zal verstoken op volledige capaciteit, terwijl de milieuorganisatie het op 100 miljoen watt houdt.

Greenpeace prijst het feit dat Apple meer openheid van zaken geeft, maar heeft nog steeds aanmerkingen: “Hoewel we Apple’s poging verwelkomen om meer specifieke details te geven over zijn North Carolina iData Center, lijkt het ons dat het niet het hele verhaal verteld heeft, en probeert in plaats daarvan om selecte informatie te leveren die zijn vervuilende impact kleiner moet doen lijken.”

Compliment voor Facebook
Facebook, dat in het verleden de volle laag kreeg van Greenpeace, is in het laatste rapport positief over het sociale netwerk. Het plaatst Facebook samen met Google en Yahoo in de groep bedrijven die het meest toegewijd zijn aan schone energie.

Tenslotte is het opvalllend dat Amazon op de zwarte lijst staat, omdat dit bedrijf verantwoordelijk is voor een immens gedeelte van de internetdiensten die we het meest gebruiken. Greenpeace is vooral negatief over het feit dat de IT-reus de lippen stijf op elkaar houdt over zijn ecologische voetafdruk en vindt daarnaast dat Amazon nauwelijks investeert in schone energie. 
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business