Nieuws

Stroomdiagrammen digitaal tekenen

Dia 0.97.2

Denk je aan stroomdiagrammen maken, dan duikt onwillekeurig het programma Visio van Microsoft voor de geest op. Een knappe tool, dat wel, maar flink aan de prijs. Ben je met iets minder tevreden, dan is de gratis openbrontool Dia een uitstekend alternatief.

Bij de installatie van Dia kan je uit 15 talen kiezen, maar het Nederlands zit daar niet bij. Niet getreurd, want de interface van het programma blijkt wél Nederlandstalig – de (uitgebreide) helpfunctie dan weer houdt het bij het Engels.

[download_file]

Het programma steekt erg logisch en overzichtelijk in elkaar, zoals dat hoort voor een tool waarmee je een project op een logische manier tracht te visualiseren.

Je krijgt een groot canvas te zien met een raster. De bedoeling is uiteraard dat je dat canvas vult met allerlei objecten. In eerste instantie kan je daarvoor putten uit een reeks geometrische figuren (zoals een ellips, vierkant, zigzaglijn, enz.) en uit een aantal voorgedefinieerde stroomdiagrammen.

Naast deze stroomdiagrammen voorziet Dia echter nog in een hele reeks meer gespecialiseerde figuren, netjes opgedeeld in een 30-tal rubrieken als Cisco (network, switch, computer,…), elektriciteit, cybernetica, Sybase, enz. In totaal zouden deze bibliotheken meer dan 1000 symbolen bevatten.

Uiteraard kan je in- en uitzoomen op het canvas en volstaat een dubbelklik op zo’n figuur om allerlei eigenschappen in een apart venster te kunnen aanpassen, waaronder de lijndikte, lijn- en vulkleur, lettertype, enz.

De diagrammen die je met Dia hebt gemaakt, laten zich in diverse formaten exporteren, waaronder svg, eps, wmf en png.
Het programma is zowel voor Windows, Linux als Mac OS beschikbaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business