In één jaar tijd is het aantal servers van Facebook verdubbeld van 30.000 naar 60.000 servers in 2011. Deze exponentiële groei heeft zeker gevolgen voor hun datacenter- en serverfilosofie. Facebook koopt geen typische servers zoals HP, Dell, IBM of SuperMicro-machines. Te ingewikkeld, te duur en te veel stroomverbruik. Facebook ontwikkelt zijn eigen servers, voedingen en datacenters […]

Advertentie

In één jaar tijd is het aantal servers van Facebook verdubbeld van 30.000 naar 60.000 servers in 2011. Deze exponentiële groei heeft zeker gevolgen voor hun datacenter- en serverfilosofie.

Facebook koopt geen typische servers zoals HP, Dell, IBM of SuperMicro-machines. Te ingewikkeld, te duur en te veel stroomverbruik. Facebook ontwikkelt zijn eigen servers, voedingen en datacenters en laat deze bouwen door hardwarefabrikant Quanta.

Het grote voordeel is dat deze serverhardware volledig openbron is. De bronbestanden kun je vinden op de website van OpenCompute.org. Daar vind je tekeningen en details over de moederborden, chassis, voedingen en zelfs het Facebookdatacenter in Oregon.

Allemaal leuk, maar wat kunnen we eruit leren? Daarvoor kregen wij in het Sizing Servers Lab twee van dergelijke Facebook servers toegestuurd. Begeleid door een keurig briefje:

Tijl Deneut specialiseerde zich in data center technologie met een focus op Storage Area Networks (SAN), netwerken en server virtualisatie. Hij geeft o.a. cursussen i.s.m. VOKA omtrent virtualisatie-optimalisatie aan een breed KMO publiek. In 2008 studeerde hij af als Master Informatie & Communicatietechnieken aan HOWEST.