Hoe ziet een facebookserver eruit? Behoorlijk minimalistisch, om het zacht uit te drukken. De mening van Facebook is: als we het niet nodig hebben, zit het er ook niet in. En dat blijkt al gauw: geen videokaart of PS/2-poorten, geen deksel, exact zes SATA-aansluitingen (er kunnen slechts zes schijven in het chassis), geen power-onknoppen op het […]

Advertentie

Hoe ziet een facebookserver eruit? Behoorlijk minimalistisch, om het zacht uit te drukken. De mening van Facebook is: als we het niet nodig hebben, zit het er ook niet in. En dat blijkt al gauw: geen videokaart of PS/2-poorten, geen deksel, exact zes SATA-aansluitingen (er kunnen slechts zes schijven in het chassis), geen power-onknoppen op het chassis, enzovoort.

In se zijn er twee soorten servers: een Intel Xeon-server en een AMD Opteron-server. Zoals je wel verwacht werkt Facebook als één grote database met diverse nodes. Zo zijn er memorynodes met grote hoeveelheden geheugen. Die kunnen heel snel bepaalde data aanleveren, maar hebben minder processorkracht nodig. Ook zijn er processingnodes die veel berekeningen kunnen uitvoeren maar die op zich veel minder geheugen nodig hebben.

Bij Facebook zijn de processingnodes de Xeon-systemen (weinig geheugen) en de memorynodes de Opteron-systemen. Dat blijkt uit de twee moederborden:

Hoe zien Facebookserver eruit?
Het AMD Opteron-bord. Het grote aantal geheugensloten valt meteen op: dit is een Facebook Memory (of caching) Node.

Hoe zien Facebookserver eruit?
Het Intel Xeon-bord: er is weinig geheugen nodig, dus waarom zou je geld geven aan het monteren van de sloten? Let ook op de ene netwerkaansluiting. Typisch Facebook: stroom gaat erin, datapakketten komen eruit.

Dit soort minimalistisch denken komen we in het hele Facebookdatacenter tegen: een server die uitvalt hoeft geen probleem te zijn. Er worden zelfs geen sms’jes of e-mails verstuurd. Eén keer per week komt een technicus langs die de lijst van uitgevallen servers bekijkt en die de kapotte machines vervolgens doodleuk vervangt door nieuwe exemplaren. Eén Wake-On-LAN commando later zijn de servers in dienst.

Hoe zien Facebookserver eruit?
Het Facebookdatacenter: Er is een 270V AC- en een 48V DC-back-up lijn. Er zitten dertig servers in één rack..

Hoe zien Facebookserver eruit?
De buitenkant wilden we je ook niet onthouden. Let op de heldere ruimte links: dat zijn kantoorruimtes.

Tijl Deneut specialiseerde zich in data center technologie met een focus op Storage Area Networks (SAN), netwerken en server virtualisatie. Hij geeft o.a. cursussen i.s.m. VOKA omtrent virtualisatie-optimalisatie aan een breed KMO publiek. In 2008 studeerde hij af als Master Informatie & Communicatietechnieken aan HOWEST.