Een sterke daling van de vraag naar Symbian-toestellen bezorgt Nokia opnieuw een slecht financieel kwartaal. De Finse fabrikant deed woensdag een winstwaarschuwing uitgaan, waarin het aangeeft dat de verkoop van mobiele telefoons en smart devices zal tegenvallen in het eerste financiële kwartaal van 2012. Nokia wijst daarvoor als voornaamste reden de tegenvallende verkoop van Symbian-telefoons […]

Advertentie

Een sterke daling van de vraag naar Symbian-toestellen bezorgt Nokia opnieuw een slecht financieel kwartaal.

De Finse fabrikant deed woensdag een winstwaarschuwing uitgaan, waarin het aangeeft dat de verkoop van mobiele telefoons en smart devices zal tegenvallen in het eerste financiële kwartaal van 2012.

Nokia wijst daarvoor als voornaamste reden de tegenvallende verkoop van Symbian-telefoons in opkomende markten als India, China, Afrika en het Midden-Oosten. Het bracht daar tegenin dat de verkoop van zijn nieuwe Windows Phone-toestellen succesvol verloopt: in totaal werden 2 miljoen Lumia-toestellen verkocht.

Nokia-directeur Stephen Elop: “Onze teleurstellende financiële resultaten voor toestellen en diensten in het eerste kwartaal van 2012 en vooruitblik op het tweede kwartaal van 2012 tonen aan dat we nog steeds in het midden van een overgangsperiode zitten.”

“Binnenin onze Smart Device-afdelingen hebben we een vroeg hoogtepunt bereikt met Lumia, en we breiden onze investeringen in Lumia uit om marktsucces te behalen”, voegde Elop hier aan toe.

De tegenvallende resultaten zorgden voor een rampdag op de beurzen: het aandeel van Nokia daalde met 17 procent. De fabrikant verwacht dat ook het tweede financiële kwartaal moeizaam zal verlopen, onder meer door stevige concurrentie in opkomende landen en de zwakke economie in Europa.

Nokia wil het tij keren met tactische prijsdalingen voor goedkopere Symbian-telefoons en meer investeringen in het Windows Phone-platform.