Nieuws

Geschiedenis en toekomst van Nokia

Geschiedenis en toekomst van Nokia

Er is waarschijnlijk niemand die nog nooit van Nokia heeft gehoord. Nokia heeft de afgelopen decennia goede zaken gedaan en het is in die periode uitgegroeid tot grootste telefoonmaker ter wereld. Toch laat het Finse bedrijf de laatste jaren de nodige steekjes vallen en het is nog maar de vraag of ze de grootste telefoonmaker zullen blijven.

De beginjaren
Nokia heeft een erg lange geschiedenis. Nokia bouwde bijna 150 jaar geleden zijn eerste molen voor houtpulp en daarmee begon het bedrijf in eerste instantie met de productie van papier. In dezelfde periode werden ook de bedrijven Finnish Rubber Works en Finnish Cable Works opgericht.

Zowel Nokia als Finnish Cable Works komen in het begin van de 20e eeuw in financiële problemen en Finnish Rubber Works neemt beide bedrijven over. De bedrijven, die sinds 1922 dezelfde eigenaar hebben, worden in 1967 samengevoegd tot de Nokia Corporation.

De nieuwe Nokia Corporation is in vele sectoren actief en het bedrijf produceert onder meer papierproducten, schoeisel, banden, tv’s, kabels, plastic, aluminium, chemicaliën, militaire uitrusting en consumenten elektronica.

De succesvolle jaren
In 1987 wordt GSM aangenomen als de Europese standaard voor digitale mobiele technologie en dit is voor Nokia het begin van een succesvolle periode. In het begin van de jaren 90 besluit Nokia zich alleen nog te richten op het fabriceren van mobiele telefoons en communicatiesystemen en Nokia verkoopt de andere takken van het bedrijf.

In diezelfde jaren brengt Nokia de eerste echte mobiele telefoons, die ook echt in je zak passen, op de markt en halverwege de jaren 90 komt de echte doorbraak voor Nokia. Het Finse bedrijf brengt in 1994 de 2100 serie op de markt. De 2100 serie is een, voor die tijd, revolutionaire serie telefoons en het zijn bovendien de eerste telefoons met de alom bekende Nokia ringtone.

In 1998 komt misschien wel de meest populaire Nokia-telefoon ooit op de markt. De Nokia 3210 verkoopt zeer goed en het lijkt in die periode wel alsof iedereen met een Nokia 3210 rondloopt.

Nokia heeft gedurende de jaren 90 en aan het begin van de 21e eeuw enorm veel succes en ze brengen de ene na de andere succesvolle telefoon uit. De telefoons hebben allemaal een zeer stijlvol ontwerp en ze bieden enorm veel functies. Er zijn eigenlijk nauwelijks betere telefoons op de markt te vinden en Nokia lijkt een gouden toekomst tegemoet te gaan.

De ommekeer?
Rond 2007 verschijnen een aantal telefoons op de markt die op een aantal punten meer te bieden hebben dan Nokia telefoons. Deze nieuwe telefoons, zoals de iPhone en Android-telefoons, zijn allemaal smartphones die gebruik maken van zeer geavanceerde besturingssystemen. Nokia krijgt moeite hiermee te concurreren.

De toekomst
Nokia lijkt zich in 2011 eindelijk te realiseren dat er verandering moet komen en ze gaan in zee met Microsoft. bij de release van de nieuwe telefoons zal Nokia gebruik gaan maken van het Windows Phone besturingssysteem. De eerste telefoons, de Nokia Lumia 710 en de Lumia 800, zijn inmiddels beschikbaar en de reactie van het publiek lijkt vrij goed. Het design van de telefoons wordt goed ontvangen, maar nog niet iedereen is overtuigd van het besturingssysteem.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business