Apple beschuldigd van belastingontduiking

Apple verdient miljarden ponden in Groot-Brittannië, maar betaalt slechts een fractie van de belastingen die het hoort te betalen.

Het is de Britse Krant de Daily Mail die wijst op de praktijken. Apple verdient in het land naar schatting zes miljard pond. Toch betaalt het daar slechts tien miljoen pond belastingen op.

De krant bekeek documenten over Apple’s retailafdeling in 2010. Hier zou Apple 3,79 miljoen pond belastingen hebben betaald op een omzet van meer dan 500 miljoen pond.

[related_article id=”158256″]

Maar experten schatten in de krant dat Apple ruim tien procent van zijn totale inkomsten (63 miljard pond wereldwijd) in het land opstrijkt. Wat het bedrijf echt hoort te betalen, ligt dus een pak hoger.

Ierland
Een deel van de verklaring ligt bij het Europese hoofdkwartier van Apple in Ierland. Van daar uit mag je als bedrijf in heel Europa opereren, maar het belastingklimaat van 12,5 procent is er een pak gunstiger dan in andere Europese landen. Zo betaal je in Groot-Brittannië 24 procent als bedrijf.

Apple is in dat opzicht overigens niet de enige. Verschillende Amerikaanse bedrijven, waaronder Facebook, zijn om die reden in Ierland gevestigd. In 2009 werd in de Britse media al eens opgemerkt dat ook Google verschillende miljoenen ponden uitspaart door deze praktijk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business