Commodore-oprichter Jack Tramiel overleden

Jack Tramiel, oprichter van Commodore en een van de pioniers van het pc-tijdperk, is afgelopen weekend op 83-jarige leeftijd gestorven.

De man was de oprichter van Commodore International en voormalig CEO van Atari International. Volgens Forbes stierf de man in aanwezigheid van zijn familie.

Zijn rol in de computerindustrie valt het best samen te vatten in zijn citaat dat computers “voor de massa, niet voor de (hogere) klasse” moeten gemaakt worden. Zijn bedrijf specialiseerde zich dan ook in verschillende krachtige maar betaalbare thuiscomputers.

De bekendste daarvan is de Commodore 64. Met twintig tot dertig miljoen toestellen is de machine nog steeds de bestverkochte thuiscomputer aller tijden.

Al was Tramiel zelf eerder bescheiden over zijn successen. Zo liet hij enkele jaren nog verstaan dat hij eerder blij is dat mensen hem niet meteen kennen. Iets wat Mark Zuckerberg of Steve Ballmer vandaag niet kunnen zeggen.

Concentratiekamp
Tramiel werd geboren op 13 december 1928 in Lodz (Polen). Na de Duitse invasie aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd zijn familie naar het concentratiekamp van Auschwitz gestuurd.

Zijn moeder bleef in Auschwitz maar hij en zijn vader werden uiteindelijk verplaatst naar Ahlem, een werkkamp in de buurt van Hanover. Hier bleef Tramiel tot hij werd gered door Amerikaanse troepen in 1945.

In november 1947 emigreerde de man naar de VS waar hij tikmachines leerde herstellen. Dit leidde tot het openen van de Commodore Portable Typewriter, een herstelwinkel voor kantoormachines in New York.

Commodore 64
het bedrijf evolueerde naar een maker van tikmachines en rekenmachines en waagde zich uiteindelijk aan computers. Dat avontuur begon met de Commodore PET in 1977. Een hoogtepunt kwam er met de Commodore 64 die in januari 1982 verscheen.

Twee jaar later vertrok Tramiel bij zijn bedrijf en verliet hij ook de computerindustrie. In 1984 kwam hij terug op het toneel door de consumentenafdeling van Atari te kopen. Hier bleef hij actief tot 1996.

In 2007 gaf de man nog een interview waarin hij terugblikt op zijn verwezelijkingen. Dat gesprek kan je hier nog eens nalezen. Jack Tramiel laat een vrouw en drie kinderen na.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business