Nieuws

Microsoft verhuist van Duitsland naar Nedeland

Microsoft verplaatst zijn Europese logistiek voor softwareverdeling van Duitsland naar Nederland. Een gevolg van het patentendispuut met Motorola Mobility in Duitsland.

Motorola en Microsoft liggen in conflict over H.264, een videostandaard. Motorola zegt dat Microsoft die standaard onrechtmatig gebruikt in Windows 7, de Xbox, Internet Explorer 7 en de Windows Media Player. Op 17 april doet de rechtbank in Mannheim een uitspraak.

Als de uitspraak in het nadeel van Microsoft uitvalt, heeft dat verstrekkende gevolgen. Het rampenscenario is dat de verdeling van Windows 7 en andere producten verboden wordt in Duitsland. Dan zou de distributie naar andere landen ook verboden zijn.

Een risico dat Microsoft liever vermijdt. En ze hebben er behoorlijk wat moeite voor over om het risico niet te lopen, want ze snijden de banden met hun Duitse partners volledig door en verhuizen naar Nederland.

“We hebben een geweldige relatie met Arvato en zijn tevreden van hun diensten. Maar Motorola’s weigering om zich aan hun patentbeloftes te houden, laat ons geen keuze”, zegt Microsoft in een verklaring. “We zouden liever ons Europees distributiecentrum bij Arvato in Duitsland willen laten zoals in de afgelopen jaren. Maar het risico op een ernstige verstoring door Motorola’s patentklacht is gewoon te hoog.”

Motorola is onredelijk
Volgens een aantal spelers in de technologiesector gaat Motorola onredelijk om met zijn patenten over H.264. Als een technologie immers zodanig standaard is, is het de gewoonte om patentlicenties toe te kennen op eerlijke, redelijke en niet-discriminerende voorwaarden.

Motorla vraagt zo bijvoorbeeld vier miljard  dollar royalties aan Microsoft voor de 50 patenten in Windows. Dat komt neer op 2,25 procent van de winkelprijs. Motorola heeft aan Apple al soortgelijke royalty’s gevraagd. Apple en Microsoft vinden de prijzen exhorbitant. Motorola vindt het allemaal redelijk.

Volgens Duitse patentexpert Florian Müller zijn rechtbanken in Duitsland steeds meer geneigd om gelijk te geven aan bedrijven die essentiële patenten agressief gaan afdwingen. Microsoft toont nu dat dat soort rechtspraak economisch afgestraft wordt.

Müller heeft trouwens nog een tip voor iedereen die een website met H.264-video. Als die in Duitsland gehoost wordt, haal je hem daar beter weg.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business