De financiële wereld is de voorbije jaren flink veranderd. Zo is de fysieke beursvloer niet meer in gebruik. De handel gebeurt volledig elektronisch en bestaat voornamelijk uit machine naar machine trading, "schermenhandel". De snelle ontwikkeling van informatietechnologie in deze sector levert dan ook een enorme toename van dataverkeer en opslag. De beurshandel gebeurt nu als […]

De financiële wereld is de voorbije jaren flink veranderd. Zo is de fysieke beursvloer niet meer in gebruik. De handel gebeurt volledig elektronisch en bestaat voornamelijk uit machine naar machine trading, "schermenhandel". De snelle ontwikkeling van informatietechnologie in deze sector levert dan ook een enorme toename van dataverkeer en opslag. De beurshandel gebeurt nu als het ware in het datacenter.

Dat brengt de nodige verantwoordelijkheden met zich mee om handel veilig en snel te laten verlopen. Door deze veranderingen groeit het belang van datacenters in de financiële industrie en daarmee ook het belang van het bieden van ‘communities’ binnen de datacenters; de exchanges, trading firms en service providers vlakbij elkaar, waardoor de lijnen kort zijn en snel kan worden gehandeld.

Kortom datacenters zijn de nieuwe beursvloeren van het digitale tijdperk en daardoor strategische locaties, waar ze vroeger voornamelijk als back office werden gezien.

Een voorbeeld van het gebruik van een ‘community’ is NYSE Euronext. Tegenwoordig staat de Brusselse beurs niet meer aan de Anspachlaan, maar in het datacenter van Interxion in Zaventem en in Basildon, Essex in de UK. Interxion biedt de snelste toegangspunten naar en van dit Belgische en Londense datacenter. De fysieke locatie, waarmee het datacenter wordt bedoeld, is cruciaal in het huidige tijdperk van low-latency.

Low latency trading verwijst naar de netwerkverbindingen die gebruikt worden door financiële instellingen om verbinding te maken met effectenbeurzen en elektronische communicatienetwerken (ECN) om financiële transacties uit te voeren.
Dankzij een vorig jaar gesloten overeenkomst wordt de samenwerking tussen beide partijen nog nauwer. De voordelen van zo´n nauwe samenwerking zijn onder andere:

  • Matching engines / Points-of-presence van de beurzen in het data center leiden tot een competitief voordeel op basis van latency
  • Community levert voordelen van one-stop-shop
  • Aangezien de beurs, de handelaren en de community van dienstenleveranciers zich in één datacenter bevinden, zijn telecomkosten minder (WAN verbindingen -> LAN verbindingen)

 

Behoorlijke veranderingen dus binnen de financiële wereld die wij op de voet volgen om ervoor te zorgen dat het beursverkeer, vanuit het datacenter, zo snel en accuraat mogelijk verloopt.