Internet Explorer wint marktaandeel

Voor het eerst in jaren weet de browser van Microsoft weer wat marktaandeel te winnen ten opzichte van Chrome, Firefox en Safari.

In februari haalde Internet Explorer een marktaandeel van 52,8 procent wereldwijd. In maart steeg dit tot 53,8 procent. Tegelijkertijd zakt de populariteit van de vier belangrijkste rivalen.

Firefox ging in dezelfde periode van 20,9 procent naar 20,6 procent. Chrome zakt van 18,9 naar 18,6 procent. Safari haalde in februari een marktaandeel van 5,2 procent, dat zakte afgelopen maand naar 5,1 procent en de Noorse browser Opera zakt van 1,7 naar 1,6 procent.

[related_article id=”161452″] Internet Explorer wint marktaandeel.

De cijfers zijn afkomstig van Netmarketshare, een bedrijf dat gebruikersstatistieken van de populairste browsers bijhoudt op basis van bezoeken aan bepaalde sites. De site merkt op dat het aandeel van Internet Explorer al enkele maanden stabiliseert. Dit na een daling in de afgelopen jaren.

Verbetering
Dat Internet Explorer nog steeds domineert is niet verwonderlijk. De browser wordt standaard meegeleverd op alle Windows-pc’s. Daarnaast probeert Microsoft de populariteit te stimuleren met promovideo’s en advertenties. Iets wat Google overigens ook doet met Chrome.

Al moeten we ook zeggen dat dat niet de enige verklaring is voor het stijgend marktaandeel. Zo zet Internet Explorer 9 veel betere prestaties neer dan zijn voorgangers. Ook op vlak van functionaliteiten en webstandaarden werd de surfplank goed onthaald.

Mobiel
Op smartphones en tablets heeft Microsoft momenteel een veel zwakkere positie. Met 0,5 procent marktaandeel komt Internet Explorer zelfs niet in de buurt van concurrenten als Safari (60,5 procent), de Android browser (18,3 procent) en Opera Mini (15,4 procent).

Internet Explorer wint marktaandeel.

Dat aandeel kan nog groeien als Windows Phone in populariteit stijgt ten opzichte van Android en iOS. Het belang van mobiele browsers is overigens zeer relatief in absolute cijfers. Zo maakt mobiel surfen volgens Netmarketshare momenteel nog maar 7,2 procent van het surfverkeer uit, ten opzichte van 92,5 procent voor computers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business