Cyberaanvallen moeten kunnen gecriminaliseerd worden met een gevangenisstraf van minimum twee jaar. Dat is het doel van een Europees wetsvoorstel. Een Europese parlementscommissie maakte dinsdag de weg vrij voor het voorstel. Het gaat om het bestraffen van aanvallen tegen een website, netwerk of database en pogingen om data te verstoren of illegaal te onderscheppen. Dat […]

Advertentie

Cyberaanvallen moeten kunnen gecriminaliseerd worden met een gevangenisstraf van minimum twee jaar. Dat is het doel van een Europees wetsvoorstel.

Een Europese parlementscommissie maakte dinsdag de weg vrij voor het voorstel. Het gaat om het bestraffen van aanvallen tegen een website, netwerk of database en pogingen om data te verstoren of illegaal te onderscheppen.

Dat kan worden versterkt met verzwarende omstandigheden zoals het gebruik van tools om botnets te laten aanvallen of bij het verlies of stelen van financiële gegevens.

De strafmaat voor hacken komt in het voorstel op twee jaar cel. Het voorstel wordt ook gesteund door het burgerrechtencomité van het Europees Parlement.

Harmonisering
Het is niet zo dat het inbreken op computers of netwerken momenteel niet strafbaar is in Europese landen. Wel varieert de wetgeving van land tot land. Dat maakt het opsporen en bestraffen van hackers soms moeilijk.

Het doel is om de wetgeving rond hacking te harmoniseren voor de hele Europese Unie. Onder het voorstel worden ook tools om cyberaanvallen uit te voeren gecriminaliseerd.

De volgende stap richting goedkeuring is een debat over het wetsvoorstel in het Europees Parlement en de Europese Raad. Tegen de zomer kan er al een akkoord zijn over de nieuwe regels.

Advertentie