Vernieuwingen die de iPhone ons heeft gebracht De iPhone bestaat in 2012 pas vijf jaar, toch is de telefoon al niet meer weg te denken uit het huidige aanbod van smartphones. De telefoon heeft een enorme invloed gehad op andere smartphones en daarmee voor een ware revolutie op de smartphone-markt gezorgd. Veel functies die we […]


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Vernieuwingen die de iPhone ons heeft gebracht

De iPhone bestaat in 2012 pas vijf jaar, toch is de telefoon al niet meer weg te denken uit het huidige aanbod van smartphones. De telefoon heeft een enorme invloed gehad op andere smartphones en daarmee voor een ware revolutie op de smartphone-markt gezorgd.

Veel functies die we vandaag terug vinden op onze smartphones beschouwen we als vanzelfsprekend, maar Apple heeft veel van deze functies geïntroduceerd. Hoewel Apple niet altijd de bedenker was van de functies, was het wel Apple die ze als eerste in een populaire telefoon wist te verwerken.

Het design van de moderne smartphone
De eerste grote vernieuwing die Apple heeft gebracht, is het design van de moderne smartphones. Toen Apple met de iPhone kwam, was het een van de eerste telefoons waarbij het scherm eigenlijk de telefoon was. De telefoon had een minimaal aantal knoppen en een groot touchscreen, zodat applicaties en media op een groter formaat konden worden weergegeven. Het zorgde er tevens voor dat technofoben geen angst hadden voor de nieuwe smartphone.

Het besturingssysteem en de bediening
Gebruiksgemak staat bij Apple hoog in het vaandel en daardoor kreeg de iPhone naast het unieke design ook unieke software. Vrijwel alle smartphones met touchscreen die ten tijde van de eerste iPhone werden uitgebracht moesten worden bediend met behulp van een stylus.

Het gebruik van een stylus kwam echter niet voor in de plannen van Apple, het zou te omslachtig zijn en bovendien zou niet iedereen een stylus willen gebruiken. Apple besloot de iPhone daarom te voorzien van een geheel nieuw besturingssysteem dat eenvoudig kon worden bediend met de vingers.

Naast grotere icoontjes, die eenvoudig met de vingers kunnen worden geselecteerd, introduceerde Apple ook verschillende gestures. Met deze gestures was het mogelijk om eenvoudig door lijsten te scrollen en in of uit te zoomen op teksten of foto’s.

iTunes en de App Store
Steve Jobs gaf in 2003 al aan dat hij dacht dat een telefoon die beschikt over uitstekende synchronisatiesoftware veel succes zou hebben. Apple kwam als eerste met iTunes en de App Store, een applicatiewinkel die een eenvoudig en duidelijk overzicht van applicaties gaf. Problemen met het aankopen van applicaties en synchroniseren met een PC behoorden dankzij deze software direct tot het verleden.
Hoewel de App Store niet de eerste applicatiewinkel was, is het duidelijk dat het wel de eerste applicatiewinkel was die precies bood wat gebruikers wilden. De App Store heeft op dit moment het grootste aanbod van applicaties en het is verreweg de meest succesvolle applicatiewinkel.

De browser
Mobiel surfen is met de komst van de iPhone ook een stuk eenvoudiger geworden. We zagen op de iPhone voor het eerst een browser die gemakkelijk bediend kon worden en waarmee gemakkelijk pagina’s bekeken konden worden. De eerder genoemde gestures droegen veel bij aan het succes van de browser, aangezien het scrollen en inzoomen op specifieke stukken tekst en foto’s met deze gestures eenvoudiger werd.

De motion sensor
De iPhone was een van de eerste smartphones die werd uitgerust met een motion sensor. De motion sensor zorgde ervoor dat het beeld van de smartphone kon worden gedraaid als de telefoon we