Android wordt in 2016 groter dan Windows op pc’s. Ook Apple’s iOS groeit nog door ten opzichte van het klassieke besturingssysteem. Dat heeft marktonderzoeker IDC berekend. Het bedrijf verwacht een daling van het marktaandeel van Windows-toestellen, specifiek een daling van Windows op Intel-chips, wat al sinds de jaren negentig een dominante combinatie is. In 2011 […]

Advertentie

Android wordt in 2016 groter dan Windows op pc’s. Ook Apple’s iOS groeit nog door ten opzichte van het klassieke besturingssysteem.

Dat heeft marktonderzoeker IDC berekend. Het bedrijf verwacht een daling van het marktaandeel van Windows-toestellen, specifiek een daling van Windows op Intel-chips, wat al sinds de jaren negentig een dominante combinatie is.

In 2011 domineerden ze de computermarkt met 35,9 procent, tegen 2016 zal dat volgens IDC zakken tot 25,1 procent.

Dat heeft niets te maken met een daling van het aantal desktops en laptops maar wel met de groei van smartphones en tablets, die doorgaans ARM-chips gebruiken. Android groeide van 29,4 procent marktaandeel in 2011 naar 31,1 procent tegen 2016. Voor iOS-toestellen (de iPad en iPhone) schat het bureau een stijging van 14,6 procent (2011) naar 17,3 procent (2016).

Windows-pc verliest van Android en Apple.

In de vergelijkende grafiek van IDC merk je dat het aantal pc’s nog steeds stijgt, maar tegelijk stijgt het aantal tablets en smartphones nog meer. Dat zal er voor zorgen dat pc’s met Windows binnenkort niet langer het dominante systeem zijn.

Of dit het einde van Windows inzet is twijfelachtig. Microsoft werkt momenteel hard aan Windows 8 dat zich naast pc’s ook op tablets richt. Bovendien blijft een pc relevant voor zaken die meer input vereisten, zoals een tekst typen. De klassieke pc boet aan belang in, maar is tegelijk nog lang niet aan zijn einde.

Advertentie