De Europese Unie heeft de prijzen voor bellen, smsen en surfen in een Europees buitenland aangepakt. Vanaf deze zomer betaal je al minder. De prijsverlaging gaat in op 1 juli en zakt nog meer in de zomer van 2013 en 2014. Zo betaal je voor een sms binnen de Europese unie vandaag 11 eurocent. Dat […]


De Europese Unie heeft de prijzen voor bellen, smsen en surfen in een Europees buitenland aangepakt. Vanaf deze zomer betaal je al minder.

De prijsverlaging gaat in op 1 juli en zakt nog meer in de zomer van 2013 en 2014. Zo betaal je voor een sms binnen de Europese unie vandaag 11 eurocent. Dat zakt deze zomer naar 9 eurocent en de komende twee jaren naar 8 en 6 eurocent.

Ook gsm-gesprekken dalen op 1 juli en in de twee zomers daarop. Wie zelf belt binnen Europa betaalt vandaag maximaal 35 eurocent per minuut. Dat zakt in juli naar 29 cent om in 2013 en 2014 te zakken naar 24 cent en 19 cent per minuut.


Mobiel internet in het buitenland, beter bekend als dataroaming, is vandaag niet gelimiteerd op consumentenniveau. Maar vanaf 1 juli betaal je hier maximaal 70 eurocent per megabyte. Volgende zomer zal dat nog 45 eurocent zijn en tegen 2014 betaal je nog 20 eurocent.

In praktijk zal de prijs nog wel iets hoger liggen. Dit zijn de maximumtarieven zoals ze aan de consument worden doorgerekend, maar zijn wel exclusief BTW.

Kies je buitenlandse operator
Extra interessant is dat wie surft in het buitenland vanaf juli een waarschuwing moet krijgen via sms, e-mail of pop-up zodra je meer dan vijftig euro aan dataverkeer verbruikt. Je moet daarbij uitdrukkelijk bevestigen dat je wil verdergaan. Dat moet voorkomen dat mensen onbewust een rekening van duizenden euro’s opbouwen.

Daarnaast moet het vanaf juli 2014 mogelijk zijn voor buitenlandse operatoren om zelf een dataroamingaanbod te doen. Hetzij op voorhand of op het moment dat je de grens oversteekt.

Dat betekent dat wie bijvoorbeeld twee weken op vakantie gaat naar Frankrijk met behoud van nummer kan kiezen om tijdens die periode een databundel te kopen van pakweg Orange (de mobiele operator van France Telecom). Dit zonder in de problemen te geraken met je huidige operator.

“Consumenten zijn het beu om te worden opgelicht door hoge roamingkosten,” zegt Eurocommissaris voor de Digitale Agenda Neelie Kroes. “De nieuwe roamingafspraken geeft ons een structurele oplossing op langer termijn met lagere prijzen, meer keuze en een nieuwe slimme aanpak voor data en internetverkeer.”

De bedoeling is dat het Europees Parlement de prijsplafonds goedkeurt in mei, de Europese Raad kan dan volgen in juni zodat de regels in werking treden nog voor de meeste mensen aan hun zomervakantie beginnen.