Belgacom frist zijn abonnementen op. Klanten krijgen een snelheidsverhoging en gratis 3G, maar het is geen antwoord op Telenet. Voor consumenten worden de vier abonnementen, Internet Start, Comfort, Favorite en Intense, vanaf 16 april vervangen door drie nieuwkomers. Belgacom Internet Overal Start, Comfort en Maxi. Twee opmerkelijke zaken: De downloadsneleid voor alle abonnementen gaat naar […]

Advertentie

Belgacom frist zijn abonnementen op. Klanten krijgen een snelheidsverhoging en gratis 3G, maar het is geen antwoord op Telenet.

Voor consumenten worden de vier abonnementen, Internet Start, Comfort, Favorite en Intense, vanaf 16 april vervangen door drie nieuwkomers. Belgacom Internet Overal Start, Comfort en Maxi.

Twee opmerkelijke zaken: De downloadsneleid voor alle abonnementen gaat naar 30 Mbps. Daarnaast krijgt elk abonnement een bepaald volume aan mobiel dataverkeer voor op je smartphone of tablet. Verder vinden we de volgende specificaties terug voor Belgacom Internet Overal:

  • Start: 50 Gb datalimiet (thuis of via FON hotspots), 50 Mb op 3G, 30 Mbps downloadsnelheid en 1,5 Mbps uploadsnelheid voor 24,95 euro per maand.
  • Comfort: 150 Gb datalimiet (thuis of via FON hotspots, 150 Mb op 3G, 30 Mbps downloadsnelheid en 2,5 Mbps uploadsnelheid voor 34,05 euro per maand
  • Maxi: geen datalimiet, 250 Mb via 3G, 30 Mbps downloadsnelheid, 3,5 Mbps uploadsnelheid voor 44,94 euro per maand.

Bestaande klanten worden automatisch overgezet, wie zijn 3G-volume wil gebruiken kan op de website van Belgacom een simkaart aanvragen.

Packs
Ook de packs die Internet combineren met telefonie en televisie krijgen de nieuwe benamingen en specificaties. Dat wordt Pack Start (55,95 euro per maand), Pack Comfort (59,59 euro per maand) en Pack Maxi (73, 95 euro per maand).

Wie een pack neemt krijgt in zijn abonnement nog wel iets extra, zo krijgen de drie abonnementen een 3G-volume van respectievelijk 100 Mb, 250 Mb en 1Gb en is het vast internet (samen met de FON-hotspots) bij het Start pakket gelimiteerd op honderd gigabyte. Comfort en Maxi pakketten zijn ongelimiteerd.

Geen snelheidsverhoging
De lagere abonnementen worden opgetrokken maar een echte snelheidsverhoging zit er niet in. Nochtans pakte EPDnet deze maand nog uit met een abonnement tot 50 Mbps.

Telenet biedt zelfs al meer dan twee jaar een abonnement aan met een downloadsnelheid van 100 Mbps. Belgacom hinkt dus zwaar achterop. Zelfs ten opzichte van alternatieve providers die hetzelfde netwerk gebruiken.

Kan Belgacom het dan niet? Jawel. Maar volgens het bedrijf is snelheid niet het belangrijkste voor de doorsnee Belg. Connectiviteit is dat wel, daarom zet het bedrijf in op zijn FON hotspots en gratis 3G.

"We hebben een proef gedaan met Fiber to the Home (FttH) waarbij we duizend gezinnen hebben aangeschreven om dit gratis te testen," zegt Bart Van Den Meersche, uitvoerend vicepresident van de enterprise business unit bij Belgacom.

"We hebben er met moeite honderd kunnen overtuigen. Ze hadden niet de nood aan die snelheid. Men wil vooral het comfort hebben om overal online te zijn.

Innovatie of noodzaak?
Belgacom klopt zichzelf op de borst omdat het zijn drie netwerken (vast, 3G en de FON-hotspots) samen aanbiedt. De vraag is of het dat niet eerder doet uit noodzaak dan uit echte innovatie.

Zo kan je het 3G-volume bijvoorbeeld wel over één telefoonsimkaart en een tabletsimkaart spreiden. Maar met meerdere gezinsleden (en dus smartphones) op één datavolume surfen is voorlopig nog niet mogelijk.