De komst van de nieuwe iPad doet de strijd om het snelste Belgische 3G-netwerk weer hoog oplaaien. Na de beweringen van Mobistar prikt Belgacom terug. Vanaf vrijdag 23 maart is de tablet van Apple officieel te koop in ons land. Naast de gewone versie met 16, 32 of 64 GB opslagcapaciteit zul je echter ook […]


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!De komst van de nieuwe iPad doet de strijd om het snelste Belgische 3G-netwerk weer hoog oplaaien. Na de beweringen van Mobistar prikt Belgacom terug.

Vanaf vrijdag 23 maart is de tablet van Apple officieel te koop in ons land. Naast de gewone versie met 16, 32 of 64 GB opslagcapaciteit zul je echter ook kunnen kiezen voor een 4G-versie.

Waar zijn voorganger het nog moest stellen met 3G, is de nieuwe iPad uitgerust met een 4G-modemchip voor mobiel internet. Niet dat je daar wat aan hebt, want de 4G-chip in de nieuwe iPad kan niet overweg met de frequenties die de in opbouw zijnde LTE-netwerken in ons land zullen gebruiken. Je valt in België en de meeste andere Europese landen met een iPad 4G dus terug op een normale 3G-verbinding.

Tot 42 Mbit/s
Dat betekent echter niet dat je met de nieuwe iPad niet sneller zult kunnen surfen, althans als we de providers mogen geloven. Zo pakte Mobistar gisteren (dinsdag) uit met de mededeling dat je met de nieuwe iPad op hun mobiel netwerk snelheden kunt halen tot 42 Mbit/s. Waar en hoe die snelheid precies gehaald kan worden, is niet duidelijk, maar een snelle test wees uit dat alvast in Turnhout geen sprake kan zijn 42 Mbit/s. Wellicht is in dit netwerkgedeelte van het land de benodigde DC-HSDPA technologie nog niet actief.

Bij Belgacom zijn ze alvast niet onder de indruk. Woordvoerder Jan Margot bevestigt dat het Proximus-netwerk net als dat van Mobistar een maximale snelheid van 42 Mbit/s aankan, al merkt hij wel op dat dat een theoretische waarde is.

Margot zegt echter ook: “Uit continue testen in ons netwerk meten we dat een eindgebruiker gemiddeld zo’n 5 Mbit/s haalt. Dat is ongeveer twee keer sneller dan bij de concurrentie!”. Niet alle 3G-netwerken zijn dus gelijk geschapen.

Test zelf
Hoe snel kun jij mobiel surfen met je smartphone of tablet? Download de Speedtest-app van Ookla voor iOS of Android en laat het ons weten! Vermeld zeker ook het gebruikte apparaat, je locatie en provider en eventueel de abonnementsformule.