DNS.be gaat ook .vlaanderen beheren

De Vlaamse overheid heeft DNS.be aangewezen als beheerder van de internetextensie .vlaanderen. Het domein zal in 2013 beschikbaar zijn.

DNS.be is vandaag vooral bekend als beheerder van de .be-domeinnamen maar mag nu ook het aanvraagdossier bij ICANN opstellen en indienen. Die laatste wijst wereldwijd de verschillende internetextensies toe.

De Vlaamse regering besliste op 23 december 2011 al dat het zijn eigen gTLD (generic toplevel domain) wil aanvragen en heeft nu beslist wie dat precies mag beheren. Na goedkeuring zal de domeinnaambeheerder gedurende tien jaar de .vlaanderen-domeinnamen mogen beheren.

Wel doet het dat niet alleen. Volgens Datanews zal die registratie de eerste drie jaar verlopen via het platform van Nic.at, een Oostenrijkste partner van DNS.be. Al zal dat voor de eindgebruiker niet merkbaar zijn.

Een .vlaanderen-domeinnaam aanvragen is nog niet voor de eerstvolgende maanden. Algemeen wordt verwacht dat de eerste domeinen vanaf 2013 zullen opduiken.

Populair?
Dan zal meteen blijken hoe populair de Vlaamse extensie is. Vandaag zijn er in totaal 1,25 miljoen .be-domeinnamen, maar een adres met .vlaanderen is meteen een stuk langer en dus minder interessant.

Aanvankelijk werd er overigens wel overwogen om een .vla of een andere variant aan te vragen alvorens men voluit voor .vlaanderen ging. Een .vl aanvragen gaat niet, tweeletterige domeinnaamextensies (.be, .nl, .es…) zijn voorbehouden voor landen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business