Nieuws

Privé- en professionele lijnen vervagen op het internet

Ik hoor veel mensen vertellen dat ze hun privé en professioneel leven op sociale media heel duidelijk uit elkaar (willen) houden. Maar dit wordt steeds moelijker, om niet te zeggen: onmogelijk.

Als u professioneel actief bent, dan is de kans groot dat u een LinkedIn-account hebt. Wereldwijd zijn er 147 miljoen accounts waarvan 1 miljoen in Belgie. U brengt uw (professioneel) netwerk in kaart om het daarna te gebruiken om het uit te breiden, hulp te geven of vragen, en professionele visibiliteit te creëren.

Iedereen is ervan overtuigd dat LinkedIn een professionele tool is en het wordt door rekruteerders ingezet om de juiste profielen te vinden. Maar onder invloed van Twitter (automatisch doorposten van Twitter-berichten naar uw LinkedInstatus) verschijnen er steeds meer persoonlijke berichten op LinkedIn. Dus hier begint de vervaging tussen professionele en persoonlijke berichten al.

De kans is groot dat u ook een Facebookaccount hebt. Op Facebook zitten meer dan 800 miljoen mensen waarvan 4.5 miljoen uit Belgie. Facebook heeft vooral een privé-inslag want u deelt hier met uw vrienden allerlei informatie van “waar ben je mee bezig” over beelden en video’s tot deelname aan (en het suggereren van) evenementen.

Professioneel Facebooken
Maar stilaan sluipt Facebook uw professioneel leven in. Bedrijven maken vandaag meer en meer een bedrijfspagina aan op Facebook. We gaan massaal deze pagina’s “leuk vinden”. Meer nog, we geven aan in ons persoonlijk profiel dat we in die bedrijven werken en verwijzen ernaar.

Werknemers maken ook steeds meer bedrijfsgroepen op Facebook. Dus kunnen we hier ook spreken van een vervaging van de lijnen tussen privé en professioneel.

Tenslotte zijn er de apps op Facebook die LinkedIn functionaliteit bieden. Ik wil hier apps vermelden zoals BranchOut, Glassdoor, Beknown of Talent.me. Deze apps moedigen ons aan om professioneel te connecteren met onze contacten op LinkedIn. En dus vervagen de lijnen helemaal.

De enige manier om uw privé en professioneel leven uit elkaar te houden is goed gebruik te maken van de privacy en security-instellingen van de verschillende platformen. Ook al is dit geen sinecure en verandert die constant.

Mic Adam is "Sociale Media Policy Creator" en bedrijfsleider bij Vanguard Leadership. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business