De Vlaamse mediabedrijven gaan op zoek naar een systeem om hun nieuwssites betalend te maken. Ze willen samen één systeem hanteren en bekijken de mogelijkheden. Over de haalbaarheid lopen de meningen nog uiteen. De Standaard schrijft dat Roularta (uitgever van onder meer Knack) er graag vaart achter wil zetten. Zo verwijst Rik De Nolf, topman van […]

Advertentie

De Vlaamse mediabedrijven gaan op zoek naar een systeem om hun nieuwssites betalend te maken. Ze willen samen één systeem hanteren en bekijken de mogelijkheden.

Over de haalbaarheid lopen de meningen nog uiteen. De Standaard schrijft dat Roularta (uitgever van onder meer Knack) er graag vaart achter wil zetten. Zo verwijst Rik De Nolf, topman van het bedrijf, naar Slovenië en Slowakije waar men al een gemeenschappelijk betaalsysteem heeft.

Maar niet iedereen is even enthousiast. Zo zegt Hans Deridder van De Persgroep (Het Laatste Nieuws, De Morgen) in hetzelfde artikel dat er nog veel denkwerk nodig is. Volgens hem staat de Vlaming kritisch tegenover een betaalmodel voor nieuwssites.

Niet iedereen
De bewuste nieuwssites zijn hoofdzakelijk die van kranten en tijdschriften, al wordt ook Deredactie.be, de nieuwssite van de VRT, genoemd. ZDNet.be en zijn zustersites hebben momenteel geen plannen om betalend te worden.

“Wij volgen dit met grote interesse, maar we doen er momenteel niet aan mee”, zegt Jo Verluyten, Associated Publisher bij Minoc Business Press, uitgever van ZDNet Benelux.

Traditionele media zoeken al enkele jaren naar een manier om meer inkomsten uit hun online nieuwskanalen te halen. Lezers die online nieuws lezen kopen niet of minder snel een krant of een tijdschrift. Maar tegelijk liggen de inkomsten uit online nieuws veelal lager dan wat men in uit een papieren krant haalt.

Advertentie