PayPal wil concurrenten van online betaalmethoden de loef afsteken met een nieuwe slimme digitale portemonnee

Betaaldienst PayPal lanceert een digitale portemonnee die online betalen flexibeler moet maken. Betalen in termijnen en spaarpotjes voor verschillende uitgaven moeten nog dit jaar mogelijk worden.

Op het SXSW-festival in het Amerikaanse Austin, Texas liet PayPal voor het eerst een glimp zien van de nieuwe dienst. PayPal is van plan zijn nieuwe portemonnee toestelonafhankelijk te maken, zodat gebruikers zowel op de thuis-pc als het mobieltje dezelfde mogelijkheden krijgen.

Voor smartphonegebruikers zal de aanstaande dienst ook gekoppeld worden aan locatiediensten, zodat je bijvoorbeeld tijdens het voorbijgaan van een winkel meteen melding krijgt van aanbiedingen en meteen kunt betalen. Het bedrijf mikt daarnaast op PayPal-scanpunten, waar mobiele gebruikers via hun telefooncamera kortingen kunnen innen. Ook moet het mogelijk zijn verschillende potjes te maken, voor bijvoorbeeld de boodschappen of zakgeld.

Volgens PayPal-directeur Scott Thompson is de slimme portemonnee meer dan alleen maar een betaalapp voor smartphones. “We stouwen niet alleen maar een kredietkaart op een telefoon”, zegt hij in een verklarende blogpost.

Betalen in termijnen
De Amerikaanse onderneming wil het mogelijk maken om een grotere aankoop bij een webwinkel in termijnen te betalen zonder het betaalkrediet te moeten aanspreken. Maar het moet bijvoorbeeld ook kunnen om bijvoorbeeld opgespaarde airmiles te combineren met een tegoedbon tijdens de online aankoop van een nieuw product.

Google Wallet is momenteel PayPal’s voornaamste concurrent voor onderweg betalen, maar laatstgenoemde is al een stuk vertrouwder in de lage landen. Afgelopen vrijdag zei het bedrijf nog dat een derde van de honderd grootste Nederlandse webwinkels inmiddels PayPal aanbieden.

PayPal zegt dat het de nieuwe dienst vanaf eind mei gaat introduceren, al vertelt het niet wanneer de slimme portemonnee aan deze kant van de oceaan zal opduiken.