Op de Cebit-beurs heeft Intel de nieuwe Xeon E5-2600-reeks voorgesteld. De serverchipreeks belooft tachtig procent meer prestaties. De E5 moet vooral opduiken in datacenters en verandert een aantal zaken die de prestaties omhoog jagen. Zo is er drie keer meer bandbreedte voor de I/O. Normaal gebeurt dat door een hogere snelheid tussen de netwerkadapter en […]


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Op de Cebit-beurs heeft Intel de nieuwe Xeon E5-2600-reeks voorgesteld. De serverchipreeks belooft tachtig procent meer prestaties.

De E5 moet vooral opduiken in datacenters en verandert een aantal zaken die de prestaties omhoog jagen. Zo is er drie keer meer bandbreedte voor de I/O. Normaal gebeurt dat door een hogere snelheid tussen de netwerkadapter en de I/O-hub, en tussen die hub en de processor. In dit geval heeft Intel bepaalde delen van de I/O in de processor verwerkt.

“Dit vermindert de latency met dertig procent”, zegt Lisa Graff, vicepresident en algemeen manager voor de datacenter platform engineering group bij Intel. Ook gaan bepaalde zaken rechtstreeks van het netwerk naar de processorcache, zodat ze niet meer langs het geheugen moeten.

Voor andere prestatieverbeteringen heeft Intel het onder meer over Advanced Vector Extensions. Een technologie die het aantal floating points verdubbelt.

Intel stelt Xeon E5-reeks voor.

De Xeon-chips ondersteunen tot acht kernen per processor en tot 768 gigabyte aan systeemgeheugen.

Andere verbeteringen zijn dan weer een extra beveiligingslaag genaamd Trusted Execution Technology (TXT). Die moet vooral malware weghouden die zeer dicht bij de hardware probeert te infecteren en zo het besturingssysteem omzeilt.

Stroom
Op vlak van energieverbruik belooft Intel vijftig procent meer prestaties per watt, specifiek de Intel X5675 ten opzichte van de E5-2660. Ook kan je de stroom beheren op niveau van het rack of het datacenter.

De chipreeks focust zich op drie markten: servers, storage en netwerk. De prijs naar resellers toe (per duizend) varieert naargelang de configuratie van 198 tot 2.050 dollar. Daarnaast komen er nog drie single-socket Xeon E5-1600-onderdelen op de markt voor in workstations.