Nieuws

IT-bedrijven recupereren traag

Een aantal IT-bedrijven lieten de voorbije weken recordresultaten noteren voor het voorbije jaar. Mogen we stilaan van een heropleving spreken? Of zijn het eerder geïsoleerde succesverhalen in een voorlopig nog steeds somber IT-klimaat?

De feiten: Intel boekte een jaaromzet van 54 miljard dollar (een stijging met 24%) en een nettowinst van 12,9 miljard dollar (13% stijging). IBM klokte met een jaaromzet van 106,9 miljard dollar zeven procent hoger dan het jaar voordien en de nettowinst steeg met 13% tot 15,9 miljard dollar. SAP deed nog beter: de omzet steeg met 14% naar ruim 14 miljard euro en de operationele winst nam met een indrukwekkende 88% toe tot bijna 5 miljard euro.

En dan hebben we het nog niet gehad over de kwartaalresultaten van Apple: hun omzet steeg van bijna 27 miljard naar ruim 46 miljard dollar, terwijl hun winst meer dan verdubbelde van zes naar ruim dertien miljard dollar. Of over Facebook dat naar verluidt in de eerste helft van 2011 zijn omzet zag verdubbelen tot 1,6 miljard dollar.

In eigen land
Ook in België lieten sommige bedrijven zich niet onbetuigd. Zoals Econocom, dat zijn omzet met zuim vijftig procent zag stijgen tot 1,5 miljard euro. Zijn we dan voorgoed vertrokken voor een heropleving van de online en ICT-sector? Daar is het misschien net iets te vroeg voor.

Er zijn nog steeds IT-giganten die het moeilijk hebben om hun winstgroei vast te houden, wat van hen als beursgenoteerd bedrijf toch wordt verwacht. Onder hen uiteraard HP, dat een woelig 2011 wel afsluit met een winst van 7,1 miljard dollar, maar die winst ligt twintig procent lager dan het jaar voordien.

En ook de verliezers in het smartphonekamp kenden geen geweldig financieel jaar. Nokia zag zijn omzet dalen met 9% tot 38,7 miljard dollar en de winst van 2010 werd in 2011 een verlies van ruim een miljard dollar. Ook Motorola en Blackberry-bouwer RIM deelden in de klappen.

Wat betekent dit voor de ICT-sector in zijn geheel? Als we Gartner mogen geloven alvast geen zonnige zomer in 2012. De groeiprognose voor dit jaar werd recent nog naar beneden bijgesteld: van 4,6% groei naar 3,7%.

Maar als we Frost & Sullivan volgen, zullen we voortaan wellicht ook anders moeten rekenen: de traditionele ICT-bestedingen zullen vaker plaats maken voor bestedingen bij cloudleveranciers en bij sociale netwerken. Het wordt dus opletten dat u geen verkeerde conclusies over het seizoen waarin de sector zich bevindt: misschien hangt er gewoon een cloud voor de zonnige vooruitzichten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business