Nieuws

Is het te laat voor Windows Phone?

Twee jaar na de lancering is Windows Phone nog geen pottenbreker. Maar Nokia is ervan overtuigd dat het met zijn toestellen van Microsoft de derde grote speler kan worden op de smartphonemarkt.

We luisteren op het Mobile World Congress naar een presentatie over het mobiele besturingssysteem en zijn applicaties. Maar het panelgesprek gaat maar over één ding: Wie gelooft er in Windows Phone? Voor ons zitten Peter Chou en Stephen Elop, topmannen van HTC en Nokia, vergezeld door Foursquare-oprichter Dennis Crowley.

Elop: “We hebben veel opties geëvalueerd en uiteindelijk hebben we gekozen voor een derde ecosysteem (naast iOS en Android) in samenwerking met Microsoft. Dat zorgt voor een symmetrie tussen ons. We kunnen onze capaciteiten samenbrengen op een manier dat anderen dat niet kunnen.”

Trage groei
Rajeev Chand, moderator van het debat, merkt op dat operatoren vaak wel geloven in Windows Phone, maar er zijn bij Nokia nog maar één miljoen stuks van verkocht. “Dat miljoen was zeer vroeg”, corrigeert Elop. “De aanpak van Nokia is land per land en daarnaast de portfolio uitbrengen. Onze focus is nu om die toestellen bij de mensen te krijgen.”

Daarmee bedoelt hij dat de consument zo snel mogelijk een Nokia met Windows Phone in handen moet hebben om het te testen. Niet omdat er enige scepsis heerst, maar omdat de reviews van de toestellen wel goed zijn. “Je mag geen appelen met peren vergelijken. We beginnen hier vanaf de basis met onze eerste telefoon. Waar we op focussen is dat mensen een patroon zien in onze innovaties.”

Peter Chou van HTC maakt zowel Android- als Windows Phone-toestellen. Hij bevestigt dat de telefoons ondanks het lage marktaandeel wel positieve reacties krijgen. “Wij geloven dat Windows Phone een zeer sterk besturingssysteem is, en een gat in de markt.

Of dat betekent dat Microsoft binnen enkele jaren een volwaardige concurrent van Android en iOS zal zijn, laat Chou in het midden: “Ik ben geen voorspeller, maar het is een sterk OS.”

Jonge markt
Maar er is wel enige consensus over het feit dat het nog te vroeg is om te oordelen. In sommige delen van de wereld zijn er enorm veel mensen die nog nooit een smartphone hebben gehad”, zegt Elop.

Chou treedt hem bij in die woorden: “Meer dan zestig procent van de gsm-gebruikers heeft nog geen smartphone. Dus het is nog te vroeg om te zeggen hoe dit zal evolueren. Maar Windows Phone geeft een goede ervaring, je kunt er niets slechts van zeggen. Dus als je een goed product hebt dan zal dat marktaandeel verder groeien.”

Android afsnoepen
Als er dan toch gebruikers van bestaande smartphonesystemen worden afgesnoept, dan weet Elop waar die vandaan komen. “Onze eerste focus is concurreren met Android.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business