Nieuws

Google droomt van robotmensen

Het was dringen in hal 5 van het Mobile World Congress voor de speech van Google-topman Eric Schmidt. Hij gaf er zijn visie op de toekomst, en ZDNet zat vooraan.

Schmidt begon zijn toespraak met een demo van Chrome voor Android. Maar hij ging daarna al snel over naar een opmerkelijke toekomstvisie en hoe internet daarin een rol speelt.

“Het aantal mensen op de wereld is voorbij de mijlpaal van zeven miljard, maar er zijn maar één miljard smartphones en twee miljard mensen op het internet.” Dat is de inleiding voor een pleidooi om de overige vijf miljard zo snel mogelijk online te krijgen, zodat zij ook voordeel kunnen halen uit die wereldwijde informatiebron. “Als je mensen verbindt, dan verander je de wereld.”

Sciencefiction
Van daaruit gaat het al snel naar de nabije toekomst. “Sciencefiction wordt een realiteit. Dingen die we kennen uit Star Trek of Hitchhikers Guide to the Galaxy, zaken zoals stemvertalers, dat soort dingen zijn stilaan op komst. We overschatten innovaties op korte termijn, maar onderschatten ze op lange termijn.”

Schmidt is niet de eerste die dat zegt. Ook Bill Gates beweerde ooit hetzelfde.

“Zaken als hologrammen komen er gewoonweg aan”, gaat de Google-voorzitter verder. “In de toekomst zul je een kleine robot van jezelf kunnen sturen met een 3D-scherm en hologrammen.”

“Denk even aan verkeersongevallen of files. De meerderheid hiervan is te wijten aan menselijke fouten. Daar kunnen Googles chauffeurloze auto"s iets aan gaan doen. In Nevada [VS] wordt er momenteel al gesleuteld aan de wetgeving om ze toe te laten op de wegen."

Volgens Schmidt zal die versnellende informatiestroom ons helpen om meer inzicht te geven in trends, crisissen en ziektes. Tegelijk gaat het web op in de maatschappij. “Het web wordt alles en niets, net zoals elektriciteit.”

De volgende vijf miljard
Maar Schmidt heeft het niet enkel over de westerling met de supersnelle verbinding. Hij wil ook dat de overige vijf miljard toegang krijgen. “Voor hen is het web een schaarse bron. Ze hebben geen koperdraden of datacenters en leven in afgelegen gebieden.

“Je hebt een dataverbinding nodig. Maar smartphones moeten niet aan een centrale hub worden gekoppeld. Ze kunnen gekoppeld worden aan elkaar via een P2P-netwerk, een meshnetwerk. Ze hoeven zelfs niet verbonden te zijn met het internet. Iedereen met een zonnecentrale kan een lokale webserver draaien voor zijn lokaal netwerk.”

Schmidt benadrukt dat dit maar een tussenstap is, maar mensen wel al een stap dichter bij een verbonden wereld brengt. “Er zullen nog altijd elites zijn, maar technologie is een "gelijkmaker" zodat de nothings somethings worden. (…) in veel manieren zullen we meer gelijk worden.”

Verbetering of verschuiving?
Tijdens de vragensessie wilde deze ZDNet-redacteur weten van Schmidt of hij het niet al te positief ziet. Zo werd er vaak hetzelfde gesproken over elektriciteit en een telefoonaansluiting. Maar zal onze economie niet zodanig veranderd en geëvolueerd zijn dat de mensen die tegen die tijd 1 megabit-verbindingen hebben nog steeds niet meekunnen?

“Daar ben ik het mee eens. Ja die kloof zal altijd blijven bestaan. Maar het is tegelijk essentieel dat we hen verbinden. Dat we kinderen de mogelijkheden geven om bij te leren. De percentages zullen blijven bestaan. Maar het is enorm belangrijk dat we alsnog die inspanning doen om mensen vooruit te helpen.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business