Het Britse ARM is niet bang marktaandeel te verliezen aan Intel, dat op het Mobile World Congress de eerste Atom-smartphones aankondigt. Intel wil met zijn nieuwe Atom-chips agressief de smartphonemarkt betreden en zoekt daarvoor naar partners. ARM claimt een comfortabele voorsprong op Intel te hebben, gezien het enorme aantal smartphones, tablets, e-readers en draagbare consoles dat […]

Advertentie

Het Britse ARM is niet bang marktaandeel te verliezen aan Intel, dat op het Mobile World Congress de eerste Atom-smartphones aankondigt. Intel wil met zijn nieuwe Atom-chips agressief de smartphonemarkt betreden en zoekt daarvoor naar partners.

ARM claimt een comfortabele voorsprong op Intel te hebben, gezien het enorme aantal smartphones, tablets, e-readers en draagbare consoles dat op dit moment van de ARM-architectuur gebruikmaakt. Ook denkt ARM innovatiever te kunnen zijn dan Intel, juist omdat andere bedrijven de ARM-chipsets ontwikkelen en daarbij verschillende delen van de markt bedienen. Intel kiest juist voor één chipset in een one-fits-all-strategie.

Vier rekenkernen volstaan
Wel is ARM sceptisch dat er meer cores toegevoegd worden. Het bedrijf ziet quadcore als een uiterste, omdat het toevoegen van extra cores een nadelig effect op de efficiëntie van de processor heeft. Softwareoptimalisatie wordt volgens ARM steeds belangrijker, waarbij het Googles Android 4.0 als een voorbeeld noemt.

Dit besturingssysteem maakt gebruik van Renderscript, dat applicaties nauwer verbindt aan de grafische cores. ARM denkt wel dat er meer GPU-cores toegevoegd gaan worden en dat cores niet allemaal "gelijkwaardig" zullen zijn. Een intern "big.little"-project moet het mogelijk maken verschillende Cortex-cores in één apparaat te bundelen, zodat het besturingssysteem zelfstandig kan schakelen tussen zware en lichte cores.

ARM beoogt ook voet aan de grond te krijgen in de laptopmarkt, die op dit moment nog exclusief aan Intel en AMD is voorbehouden. Op dit moment is de Asus Transformer Prime het enige ARM-apparaat dat een laptop benadert. Maar nu Microsoft van plan is met een ARM-versie van Windows 8 te komen, liggen er voor ARM kansen om de laptopmarkt te bestormen.