Nieuws

De markt in unified communication

Het speelveld in de markt van unified communication is divers, en in totaal zijn er een tiental partijen die een min of meer compleet UC-aanbod kunnen bieden. Dat zijn de klassieke specialisten in telefonie zoals Alcatel, Siemens, Aastra en Avaya, en partijen zoals Mitel en Cisco die zich focussen op IP-verkeer.

Eén opvallende partij in de lijst is Microsoft, dat veel minder een verleden heeft in telefonie, maar vertrekt vanuit de eindgebruiker en zijn software voor samenwerking. Microsoft Lync Unified communications, voorheen office communication Server, is de Uc-oplossing van Microsoft.

Pril stadium
Voordeel van Microsoft is hun vooraanstaande aanwezigheid bij bedrijven, zeker bij KMO’s, en hun samenwerkingsverbanden met partners en andere leveranciers. Toch bevindt de telefoniefunctionaliteit in Lync als PBX-vervanger, ondanks de recente verbeteringen, zich in vergelijking met sommige andere spelers nog in een eerder pril stadium en heeft het daar nog een flinke weg af te leggen.

Uit een rapport dat onderzoeksbureau Gartner de voorbije zomer uitbracht, en zich richtte op de markt van unified communication in West-Europa voor kleine en middelgrote bedrijven (tot 500 à 1.000 werknemers), kregen drie partijen ‘positive’ als rating: Alcatel-Lucent, cisco en Siemens Enterprise communication.

Maar een echt slechte keuze kon Gartner niet aangeven, vermits de rest van de aanbieders de vermelding ‘Promising’ kregen. Wel één pittig detail: in de evaluatie van Gartner werd aanbieder IBM niet meer opgenomen, wegens een te beperkt aanbod en aanwezigheid in dat deel van de Uc-markt.

Cloud
Tenslotte nog dit: de cloud. Zo is de trend duidelijk dat communicatie meer en meer als dienst zal worden aangeboden en Uc ook naar de cloud zal verschuiven. Terwijl het in bovenstaande evaluatie om ‘on premise’ oplossingen gaat, die bij de klant geïnstalleerd worden. Hierdoor komen ook telecomoperatoren in het spel.

Zo gaf een operator als Telenet te kennen om, in samenwerking met Lync van Microsoft, hosted unified communication te willen aanbieden. En een operator als Interoute startte reeds met het leveren van diensten rond Microsoft Lync op de Europese markt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business