Nieuws

Mac-trojan steelt wachtwoorden

Een variant van de Flashback-trojan probeert op verschillende manieren Mac-gebruikers te misleiden en zo informatie te ontfutselen.

Volgens beveiligingsbedrijf Intego zijn er intussen al zeven varianten opgedoken van de Flashback-trojan. De laatste zou daarbij enkele nieuwe technieken bevatten om computers op OS X te infecteren.

Zo gaat Flashback eerst op zoek naar gaten in de beveiliging van Java om zichzelf te installeren. Wanneer er geen Java is geïnstalleerd (vanaf OS X 10.7 wordt dit niet langer standaard meegeleverd), dan gaat het virus aan de slag met zogenaamde social engineering (misleiding).

Hierbij vermomt het virus zich als een een installatiepakket van Adobe Flash, samen met valse certificaten die lijken van Apple te komen. Dat moet mensen misleiden om de malafide software alsnog te installeren.

Mac-trojan steelt wachtwoorden.

Crashes
Zodra het is geïnstalleerd injecteert het Trojaans paard code in de browser en in andere toepassingen zoals Skype. Het doel is om wachtwoorden en andere persoonlijke informatie te bemachtigen.

Gebruikers hebben volgens Intego wel één geluk. Vaak zullen de geïnfecteerde programma’s crashen, waardoor je zal merken dat er iets mis is. Al kan het bedrijf niet uitsluiten dat er dan alsnog gegevens werden gestolen.

Macs hebben het imago dat ze virusvrij zijn. Er is ook veel minder malware voor OS X dan voor Windows-computers, maar die bestaat wel. Daarom is enige voorzichtigheid en een goede malwarescanner voor beide systemen geen overbodige luxe.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business